Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voľby VÚC: Kandidátky na predsedov a poslancov možno podávať už len dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Politické subjekty, koalície či nezávislí kandidáti majú posledný deň na odovzdanie kandidačných listín pre voľbu predsedu kraja a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Zoznamy musia podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov odovzdať najneskôr 40 dní pred dňom konania volieb, čo je dnes. Voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra, prípadné druhé kolo 23. novembra.

O kreslo predsedu Bratislavského samosprávneho kraja chce zabojovať jeho súčasný šéf Pavol Frešo, ktorého podporuje koalícia siedmich stredopravých strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených. Konkurovať mu mienia kandidátka Smeru-SD europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, Daniel Krajcer za NOVU, europoslanec SNS Jaroslav Paška a ako nezávislý sa chce o podporu voličov uchádzať Rastislav Blaško.

Post predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa pokúsi obhájiť doterajší šéf Tibor Mikuš, ktorého podporujú Smer-SD, SNS a KSS. S podporu KDH a SDKÚ-DS kandiduje exminister zdravotníctva a poslanec KDH Ivan Uhliarik. Záujem o kreslo predsedu prejavil aj šéf SMK József Berényi s podporou vlastnej strany a OKS. Svojho kandidáta má v kraji aj Most-Híd, nasadil exministra životného prostredia Józsefa Nagya.

V Trenčianskom samosprávnom kraji chce o post predsedu zabojovať exminister obrany a súčasný poslanec Smeru-SD Jaroslav Baška. Proti nemu sa postaví slovenský zápasník Jozef Lohyňa, ktorého podporuje koalícia SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, OKS a Nova. Za KSS kandiduje Peter Palko a ako nezávislí sa mienia o kreslo predsedu uchádzať Ľubomír Žabár a Marián Herdel.

Žilinskému samosprávnemu kraju by aj v budúcom volebnom období chcel šéfovať Juraj Blanár, do týchto volieb ho navrhol Smer-SD, ktorého farby háji aj v Národnej rade SR. Jeho protikandidátmi majú byť europoslanec Miroslav Mikolášik s podporou strany KDH a nezávislý Igor Ryban.

V Nitrianskom samosprávnom kraji zabojuje o kreslo predsedu súčasný šéf Milan Belica, ktorého podporujú Smer-SD, SNS a ASV. Pravicové strany SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, NOVA, SMK a OKS presadzujú Tomáša Galbavého. Kandidovať mieni aj Regan Belovič (7statočných).

Aj v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa pokúsi svoj post predsedu obhájiť terajší šéf Vladimír Maňka. Europoslanca podporujú Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených. Pravicové strany SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS preferujú Ľudovíta Kaníka, SNS Karola Konárika ml. O kreslo krajského predsedu má záujem aj Marián Kotleba z Ľudovej strany - Naše Slovensko (ĽSNS). Za KSS kandiduje Jaroslav Sekerka, ako nezávislý Ondrej Binder a s podporou ASV Ladislav Fízik.

V Košickom samosprávnom kraji sa o post predsedu uchádza doterajší šéf Zdenko Trebuľa, ktorého podporuje Smer-SD, Most-Híd a SMK. Proti nemu sa mieni postaviť Rastislav Masnyk s podporou SDKÚ-DS a SaS. NOVA nasadí Dominiku Palaščákovú a strana 7statočných Vladimíra Gurtlera.

O hlasy volič v Prešovskom samosprávnom kraji chce zabojovať Ján Hudacký, ktorého podporuje pravicová koalície KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Smer-SD preferuje za predsedu súčasného šéfa Petra Chudíka. Svojho kandidáta má aj SĽS, ktorá navrhla Jozefa Mihalčina, za ĽSNS sa mieni o post uchádzať Vladimír Klein a ako nezávislý kandiduje Anton Korba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu