Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skaza pre celú bežcovu rodinu: Mŕtvy syn (†8), dcéra prišla o nohu, manželka v kritickom stave!

Rodinu Richardovcov postihla na maratóne tragédia. Syn Martin (vpravo) zomrel. Malá Jane prišla o nohu. Matka Denise bojuje o život. Zobraziť galériu (19)
Rodinu Richardovcov postihla na maratóne tragédia. Syn Martin (vpravo) zomrel. Malá Jane prišla o nohu. Matka Denise bojuje o život. (Zdroj: Facebook)

BOSTON - FBI mala podľa informácií denníka New York Post zatknúť muža zo Saudskej Arábie, ktorý by mohol stáť za útokmi na bostonský maratón. Oficiálne tieto správy však zatiaľ nikto nepotvrdil. Úrady výbuchy klasifikovali ako teroristický čin. Prvé zistenia ukazujú, že bomby, ktoré zabili troch ľudí, boli umiestnené v odpadkových košoch na námestí Copley Square. Jednou z obetí jej aj osemročný chlapček Martin, ktorého matka a sestra majú vážne zranenia.

New York Post ďalej uviedol, že podozrivý mladík s vyšetrovateľmi spolupracuje, ale tvrdí, že je iba študent miestnej univerzity, ktorý pred políciou utekal, pretože bol vystrašený. Svoju zaangažovanosť na útokoch popiera. Oficiálne k žiadnemu zatknutiu alebo obžalobe neprišlo. Zatiaľ je vo vyšetrovacej väzbe.

V týchto miestach malo prísť k výbuchom.
Zobraziť galériu (19)
V týchto miestach malo prísť k výbuchom.  (Zdroj: google, rt)

Očitých svedkov, ktorí kontaktovali políciu, na seba upozornil podozrivým správaním v čase výbuchov, spresnila CBS. "Videli ho utekať od (miesta výbuchu) nálože. Rozumný človek by bežal preč hneď, ale tento sa najprv okolo seba poobzeral," uviedol spravodajca CBS John Miller s odvolaním sa na policajné zdroje. "Na tele má popáleniny, čo znamená, že bol pomerne blízko k miestu jedného z výbuchov, ale nie tak blízko, aby utrpel vážne zranenia ako iní ľudia v okolí," spresnil.

Podľa novín Business Insider vraj polícia upozornila FBI aj na pátranie po neidentifikovanom vodičovi žltého kamióna. Dispečer vraj vo vysielačke dôstojníkom odporúčal, aby boli opatrní. Bostonský policajný komisár Ed Dawis však neskôr tieto správy dementoval s tým, že nešlo o hľadanie žiadneho konkrétneho nákladiaka, ale kontrolu všetkých podozrivých áut.

Skaza pre celú bežcovu
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: boston globe)

Obeťou aj malý chlapec

Na tri sa zvýšil počet obetí bombových výbuchov, ktoré v pondelok zasiahli účastníkov a divákov Bostonského maratónu. Oznámila to dnes miestna polícia. Očití svedkovia hovoria o chvíľach, na ktoré nezabudnú do konca života. Medzi mŕtvymi je osemročný chlapček Martin, osem ďalších detí bolo zranených.

Martin Richard z Dorchesteru čakal na svojho otca Billa, ktorý sa zúčastnil maratónu, v cieľovej rovinke spolu so svojou matkou Denise, 12-ročným bratom Henrym a sestrou Jane. Bomba ho však zabila skôr, ako sa s ním mohol zvítať. Matka a šesťročné dievča utrpeli vážne zranenia. Dievča prišlo o nohu. Denise podstúpila v nemocnici operáciu mozgu. Martinov starší brat zraneniam unikol.

Informácia o chlapcovej totožnosti prenikla zrejme na verejnosť bez vedomia polície. Internetový server boston.com sa odvoláva na rodinného priateľa, ktorý žiadal o zachovanie anonymity vzhľadom na súkromie postihnutej rodiny. Polícia zatiaľ o totožnosti obetí neinformovala.

Ayanna Pressleyová z dorchesterskej mestskej rady pre boston.com v súvislosti s osudom Richardovcov uviedla, že "je to surreálne, tragické, nepochopiteľné". Dodala, že Richardovci sú v meste obľúbenou rodinou. "Snažíme sa navzájom utešiť a byť s nimi v modlitbách," dodala.

Martin bol vášnivým hráčom bejzbalu. Pred jeho domom už ľudia zapálili sviečky.
Zobraziť galériu (19)
Martin bol vášnivým hráčom bejzbalu. Pred jeho domom už ľudia zapálili sviečky.  (Zdroj: Facebook)

Šéf polície v Bostone Ed Davis na tlačovej konferencii potvrdil zvýšenie počtu obetí dvoch explózií v oblasti cieľovej rovinky bostonského maratónu z dvoch na tri osoby. Spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje informovala, že zranených je 144, z toho 17 v ohrození života a ďalších 25 vo vážnom stave. Lekári podľa CNN amputovali zraneným najmenej desať končatín. Bomba podľa televízie obsahovala guľové ložiská, ktoré sa pri výbuchu šírili do priestoru veľkou rýchlosťou a spôsobili vážne zranenia zasiahnutým osobám najmä na dolných končatinách.

Výbuchy počas maratónu si
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

Zatiaľ sa nevie, kto spáchal útoky

Vyšetrovanie teroristického činu má na starosti Federálny vyšetrovací úrad (FBI), ktorého riaditeľ Robert Mueller priamo spolupracuje s ministrom spravodlivosti Ericom Holderom. Na vyšetrovaní sa podieľa aj CIA. Spravodajské agentúry nezaznamenali pred útokom žiadnu hrozbu.

Pri explóziách na Bostonskom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Špeciálne jednotky vrátane pyrotechnikov podrobne skúmajú 42-kilometrovú trasu maratónu a hľadajú dôkazy, ktoré by im mohli pomôcť pri vyšetrovaní.

Prvé zistenia ukazujú, že bomby boli umiestnené v odpadkových košoch neďaleko cieľa maratónu na námestí Copley Square. Išlo údajne o menšie nálože, ktoré neobsahovali vysoko explozívny materiál, ako napríklad C-4.

Ďalšia explózia nastala pri Prezidentskej knižnici Johna F. Kennedyho. Bostonská polícia objavila a zneškodnila ešte najmenej dve ďalšie nálože. Jedna z nich bola umiestnená pri hoteli v centre a druhá na bližšie neurčenom mieste.

Práve nevybuchnuté bomby by mohli vyšetrovateľom poskytnúť cenné informácie o páchateľoch. Televízna stanica CNN získala pokyny pre políciu, podľa ktorých sa majú zamerať na pátranie po mužovi "tmavšej pleti so zahraničným prízvukom". Takéhoto muža s batohom videli svedkovia na mieste útoku päť minút pred explóziou. Polícia vyzvala desaťtisíce návštevníkov Bostonu, ktorí prišli na maratón a s tým súvisiace podujatia, aby sa nezhromažďovali na otvorených priestranstvách.

Výbuchy počas maratónu si
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Video zachytávajúce jeden z výbuchov

 

Tragédia na bostonskom maratóne
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: internet)

Obama: Vypátrame a potrestáme páchateľov bombových útokov v Bostone

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že americké úrady vypátrajú a potrestajú páchateľov pondelňajších bombových útokov v Bostone.

"Zistíme, kto a prečo to urobil a postavíme ho pred zodpovednosť," povedal Obama. Americký prezident podľa agentúry DPA ďalej uviedol, že Američania by nemali pred zozbieraním dostatočného množstvo faktov robiť predčasné závery o udalosti. Ubezpečil však verejnosť, že páchatelia budú potrestaní.

Spojené štáty vyhlásili vysoký stupeň pohotovosti všetkých jednotiek vo všetkých mestách. V Bostone uzatvorili metro. NBC hlási, že výbuchy boli také silné, že rozbili všetky okná na okolitých budovách.

Jeden z aktérov podujatia Mike Mitchell z Vancouveru pre agentúru Reuters povedal: "Po dobehnutí do cieľa som sa obzrel za seba a uvidel som obrovskú explóziu, ktorá zanechala za sebou hustý dym do výšky 15 metrov. Ľudia sa po výbuchu rozutekali a začali kričať, nastala panika..."

 

Bostonský maratón sa koná v deň štátneho sviatku, keď si obyvatelia Massachusettsu pripomínajú bitku o Lexington a Concord, ktorá bola prvým vojenským stretom americkej vojny za nezávislosť.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun útok odsúdil. Ako uviedol, atentát je "o to strašnejší, že sa odohral počas podujatia, ktoré je známe spájaním ľudí z celého sveta prostredníctvom ducha športu a harmónie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu