Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci náhodou objavili superlátku, ktorá má zmeniť vývoj pandémie: Profesorka tvrdí, je to dar z nebies!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠANGHAJ - Čínski vedci z Univerzity Fu-tan v Šanghaji sa domnievajú, že objavili syntetickú látku, ktorá môže byť účinná proti variantu omikron. Protilátka bola vraj syntetizovaná náhodne. Podľa šéfky vedeckého tímu dokážu tieto zistenia zmeniť vývoj a priebeh pandémie. Článok dokumentujúci výsledky tejto štúdie bol zverejnený na webe bioRxiv.

Variant omikron vyvolal po objavení sa v novembri 2021 množstvo problémov zdravotníkom na celom svete. Účinne totiž odoláva vakcínam a napriek epidemickým opatreniam sa šíri obrovským tempom. V množstve správ, ktoré rekapitulujú alarmujúce počty infikovaných, prichádzajú vedci z univerzity v Šanghaji s informáciou, že objavili protilátku, ktorá by dokázala šírenie tohto variantu zastaviť. Podľa šéfky vedeckého tímu profesorky Huang Jingheovej by tento objav posunul ľudí v boji s pandémiou o krok vpred. 

Článok opisujúci výsledky výskumu bol zverejnený na webe bioRxiv pod názvom "Boj proti SARS-CoV-2 omikronovému variantu s non-omikronovými neutralizujúcimi protilátkami". Profesorka uviedla, že látku syntetizovala náhodne z dvoch rôznych prirodzených protilátok produkovaných ľudským imunitným systémom, ktorý zareagoval na prítomnosť SARS- CoV-2. Vo svojich individuálnych formách mali obidve prirodzené protilátky malú šancu zastaviť omikron. V novej forme bola umelá látka schopná prelomiť obranu vírusu pohybmi, ktoré Jingheová prirovnala k postavičkám z videohier "Street Fighter". Podľa jej slov "môže byť omikron neutralizovaný iba hŕstkou protilátok na celej planéte". Teraz má pocit, že bola zasiahnutá Božou milosťou a objav označila za dar z nebies

Vedci náhodou objavili superlátku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysvetlila, že sa nesnažila vyvinúť protilátku anti-omikron a skúmala inú infekčnú chorobu. Keď sa neskôr objavila účinnosť protilátky, rozhodla sa otestovať ju aj na omikrone. Autori článku uvádzajú, že ich protilátka je účinná aj proti iným variantom SARS-CoV-2 a taktiež proti SARS-CoV-1. Teoreticky by mala pomôcť v boji aj proti budúcim variantom.

Viac o téme: ObjavProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu