Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neuveriteľný dôsledok lockdownu v Himalájach: Toto sa nestalo ešte nikdy v histórii!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

SANTA BARBARA - Aj keď India v súčasnosti zažíva rekordný nárast prípadov ochorenia COVID-19, jej úsilie potlačiť šírenie nákazy v prvej vlne sa pozitívne prejavilo vo viacerých oblastiach. Jarný lockdown okrem iného drasticky znížil znečistenie ovzdušia, čo priaznivo ovplyvnilo tempo topenia himalájskych ľadovcov.

Pandémia sa prejavila vo všetkých oblastiach nášho života a jej vplyv je viditeľný aj na tých najneočakávanejších miestach. Jedným z nich je hĺbka snehu v Himalájach, ktorá je zásobárňou vody pre takmer dve miliardy ľudí na svete. Varovanie klimatológov poukazujúce na postupné stenčovanie jej vrstvy je preto opodstatnené. Rýchlosť topenia himalájskeho snehu sa však v poslednom období pribrzdila, a to vďaka protipandemickým opatreniam prijatým v Indii. Edward Bair z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare sa zaoberá vplyvom znečistenia na intenzitu topenia snehu. Častice absorbujúce svetlo (LAP) vznikajúce pri spaľovaní fosílnych palív a dreva alebo pri výrobe hnojív totiž spôsobujú, že sneh je tmavší, dostatočne neodráža slnečné žiarenie a je tak menej odolný voči roztápaniu. 

Neuveriteľný dôsledok lockdownu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V zborníku Národnej akadémie Bair a jeho tím uvádzajú, že minuloročný himalájsky sneh bol neobvykle čistý. Dve formy analýz satelitných údajov ukázali, že snehová pokrývka v roku 2020 bola najčistejšia v histórii a mala 30-percentné zníženie LAP v porovnaní s 20-ročným priemerom. Autori štúdie sa domnievajú, že tento faktor oneskoril uvoľnenie 6,6 kubického kilometra vody až do neobvykle neskorého obdobia. Následky tejto zmeny sú obrovské. Keď sa himalájske snehy topia príliš rýchlo, môže to spôsobovať jarné povodne, po ktorých nastáva obdobie sucha. Keďže rieka Indus je zdrojom vody pre tristo miliónov ľudí, ide o problematiku, ktorú netreba podceňovať. Častice LAP sú ale hrozbou aj mimo Himalájí; hoci je ich výskyt v Arktíde a Antarktíde nižší, aj tam prispievajú k topeniu polárnych ľadovcov, ku ktorému dochádza v dôsledku zmeny podnebia. 

Neuveriteľný dôsledok lockdownu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zníženie znečistenia v Indii spôsobené lockdownom však malo aj ďalšie pozitívne zmeny. Vplyvom intenzívnejšieho žiarenia vyrobili solárne panely viac elektrickej energie a vďaka čistejšiemu ovzdušiu uvideli obyvatelia mesta Jalandhar po prvý raz po mnohých rokoch Himaláje. Vzhľadom na to, že znečistený vzduch je jednou z najčastejších príčin úmrtí na celom svete, je takmer isté, že eliminácia jeho znečistenia zachránila množstvo životov. Potrvá však dlho, kým budeme môcť tieto čísla porovnať s počtami obetí covidu. 

Viac o téme: ZnečistenieIndiaHimalájeKoronavírusTopenie ľadovcovCOVID-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu