Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

FOTO Mladík (24) roky drogoval, stala sa z neho troska: Počas lockdownu podstúpil ohromujúcu premenu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Jonathon Macleod)

MOTHERWELL - Dvadsaťštyriročný Jonathon Macleod bol závislý od kokaínu už ako tínedžer. Závislosť na droge roztočila v jeho mladom živote špirálu úzkostných stavov a depresií, ktoré takmer vyústili do samovraždy. Mladík sa však, našťastie, spamätal a nastúpil na program odvykania, ktorý zatiaľ úspešne zvláda. Stalo sa tak práve počas tohtoročnej koronakrízy.

Jonathon zo Škótska začal s užívaním kokaínu ako pätnásťročný. S odstupom času si na toto obdobie spomína ako na etapu plnú úzkosti a paranoje. Cíti sa vinný kvôli tomu, ako sa správal ku svojej priateľke, rodine i kamarátom. Drogová závislosť spôsobila, že sa cítil bezcenný a mal samovražedné sklony. Často vraj plakal a premýšľal nad tým, že si nezaslúži byť nažive. V lete sa však rozhodol navždy skoncovať so svojimi démonmi a absolvoval dvanásťkrokový program Cocaine Anonymous (CA). Nedávno sa pochválil na Twitteri tým, že už deväťdesiat dní je "čistý". Týmto spôsobom apeluje na ľudí, ktorí sa točia v bludnom kruhu drogových závislostí, aby ho nasledovali. 

Macleod hovorí, že závislosť na kokaíne spôsobila, že mu nezáležalo na tom, koho alebo čo mal vo svojom živote. "Snažil som sa zapojiť svoju vôľu, aby som to už neurobil, ale vždy som sa vrátil k užívaniu. Často, keď som vdychoval kokaín, plakal som," spomína si na najťažšie obdobie v živote. Užívanie drog si uľahčoval tým, že sa postupne zbavoval všetkých starostí, čo ho časom priviedlo na mizinu. Závislosť ho pohltila natoľko, že stratil všetku hrdosť, nestaral sa o seba a prestal cvičiť. Všetko to vyvrcholilo tým, keď pred niekoľkými rokmi utrpel ľahší infarkt. Namiesto toho, aby to začal riešiť, ale rovno po odchode z nemocnice užil ďalšiu dávku drogy. Bol veľmi blízko k tomu, aby si siahol na život.  Jeho stavu nepomohol ani nástup pandémie, keď drogami bojoval s nudou a izoláciou. 

FOTO Mladík (24) roky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Jonathon Macleod)

Po krátkom čase však Jonathon pochopil, že krčmovú atmosféru a futbalové zápasy môže nahradiť programom odvykania. Momentálne je na desiatom kroku z dvanástich, pričom za tento úspech pripisuje kredit najmä svojim blízkym, ktorí ho podporujú. V deň, keď dosiahol svoj deväťdesiatdňový míľnik, zdieľal na Twitteri dve fotografie, ktoré odhaľujú očividný rozdiel medzi starým a novým Jonathanom "Priznanie, že potrebujem pomoc, mi zachránilo život," uviedol s tým, že by bol teraz už mŕtvy, keby neprestal drogovať. 

Viac o téme: Drogová závislosťAbstinenciaUžívanie drogLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu