Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozrite, čo sa stalo s najznečistenejším mestom sveta vďaka karanténe: FOTO, ktoré hovorí za všetko

Viditeľnosť v Dillí sa bežne pohybuje len okolo pár metrov Zobraziť galériu (3)
Viditeľnosť v Dillí sa bežne pohybuje len okolo pár metrov (Zdroj: YouTube/TRT World)

DILLÍ - Obyvatelia Dillí, ktoré je označované ako najviac znečistené mesto sveta, si momentálne užívajú najdlhšie obdobie s čistým vzduchom za ostatných niekoľko rokov. Prísne karanténne opatrenia zavedené v obavách zo šírenia koronavírusu totiž v indickej metropoli úplne zastavili dopravu aj stavebné práce, ktoré sú hlavným zdrojom smogu.

Koronavírusom sa v Indii nakazilo viac ako 20-tisíc ľudí a necelých 700 ochoreniu podľahlo. Vláda premiéra Naréndra Módího zaviedla 25. marca zákaz vychádzania, zastavená autobusová, vlaková aj iné verejné dopravy. Opatrenie má vo veľkých indických mestách platiť minimálne do 3. mája, inde v Indii sa postupne uvoľňuje. Milióny ľudí kvôli prísnej karanténe prišli o prácu a majú problém uživiť svoje rodiny. 

Obyvateľov šokoval výhľad z domu: Po 30 rokoch opäť videli tú nádheru na FOTO

Výrazné zlepšenie kvality ovzdušia patrí v Indii k niekoľko málo pozitívnym vedľajším účinkom koronavírusovej krízy. V roku 2019 sa podľa OSN nachádzalo 14 z 15 najviac znečistených miest práve v Indii. Podľa organizácie IQ AirVisual, ktorá sídli vo Švajčiarsku, bolo na prvom mieste nelichotivého rebríčka vlani aj predvlani Dillí. 

Hore - 28. október. 2019, dole 20. apríl 2020
Zobraziť galériu (3)
Hore - 28. október. 2019, dole 20. apríl 2020  (Zdroj: TASR/AP/Manish Swarup)

Počas prvých 25 dní karanténnych opatrení v Dillí koncentrácia miniatúrnych škodlivých prachových častíc, ktoré ľahko prenikajú do pľúc, dosahovala v priemere 44 mikrogramov na meter štvorcový. To je takmer dvakrát nižšia hodnota, než aká bola nameraná v rovnakom období minulého roka. Vtedy bola priemerná hustota PM 2,5 (prachové častice menšie než 2,5 mikrogramu) 81,88 mikrogramov na meter štvorcový, pričom v Dillí v niektorých minuloročných zimných dňoch namerali i hodnoty PM 2,5 presahujúce 500 mikrogramov na meter štvorcový. Vtedy boli uzatvárané školy a obmedzovaná automobilová doprava aj priemyselná výroba. V metropoli je registrovaných takmer desať miliónov áut. 

Pozrite, čo sa stalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/south china morning post)

Podľa agentúry Reuters sa do roku 2016 žiadne detailné meranie kvality vzduchu v Dillí neuskutočnilo. Odvtedy ale nebolo zaznamenané tak dlhé obdobie s tak čistým vzduchom ako teraz. Pozastavenie priemyselnej výroby taktiež viedlo v Indii v posledných dňoch k menšiemu dopytu po energiách. V okruhu 300 kilometrov okolo Dillí bolo odstavených 11 z 12 uhoľných elektrární. Experti ale varujú, že dvadsať miliónov obyvateľov Dillí si čistý vzduch nebudú užívať dlho. "Po skončení karanténnych opatrení bude veľká snaha o oživenie ekonomiky a ja sa obávam, že životné prostredie sa stane prvou obeťou," poznamenal ekológ Vimlendu Džha.

Viac o téme: SmogDillíZnečistenie ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu