Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tínedžerke (19) dávali tri mesiace života: Uzdravila sa, lekár nič také nikdy nevidel

Maddy už teraz nemala byť nažive Zobraziť galériu (4)
Maddy už teraz nemala byť nažive (Zdroj: Facebook)

TERRIGAL - Pred rokom boli Maddine vyhliadky na život mizerné. Podľa lekárov mala mať pred sebou len pár mesiacov života, no teraz je všetko inak. Tínedžerka z Austrálie je "čistá" a lekári sa len divia. Ako je to možné?

V októbri 2015, keď mala Maddy Richieová len sedemnásť rokov, začala mať problémy s dýchaním, strácala kontrolu nad svojím močovým mechúrom a črevami. Nemala žiadnu energiu a len ťažko zvládla vyjsť hore schodami. Testy odhalili, že trpí zriedkavou formou rakoviny, tzv. rabdomyosarkómom v štvrtom štádiu. Tumor sa nachádzal v panve a meral osem centimetrov. Bolo ho dokonca vidieť cez kožu na bruchu. 

Tínedžerke (19) dávali tri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Mladá Austrálčanka okamžite nastúpila na intenzívnu liečbu, no lekári jej aj tak dávali tri mesiace života a štvorpercentnú šancu, že bude žiť dlhšie. Nádor bol totiž neoperovateľný a nachádzal sa príliš blízko dôležitých orgánov. "V tej chvíli sa to všetko zdalo len ako nejaký zlý sen. Myslela som len na to, že musím prežiť, alebo musím aspoň žiť dlhšie než ako to odhadli doktori. Rozhodne som nebola pripravená zomrieť," hovorí Maddy. 

Tínedžerke (19) dávali tri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Po troch týždňoch chemoterapie prišla prakticky o všetky vlasy a na školskú slávnosť išla plešatá. Každú noc zaspávala so strachom, že sa na druhý deň už nemusí zobudiť. Po desiatich týždňoch však prišla zmena. Tumor už toľko nevytŕčal z brucha a dievčina mala akosi pocit, že rakovina ustupuje. Nemýlila sa. Vyšetrenia odhalili, že nádor sa zmenšil o viac ako polovicu. Lekár bol zmätený, pretože ešte nikdy nevidel, aby pacient s týmto typom rakoviny reagoval tak rýchlo a dobre na liečbu. 

Rodičia už plánovali dcérin (10) pohreb: Stal sa zázrak, lekári to nechápu

Richieová pokračovala v liečbe, ktorá zahŕňala aj šesť týždňov rádioterapie, ešte ďalších desať mesiacov. Bolo to najhoršie obdobie jej života. Schudla desať kilogramov, zlyhávali jej obličky a trpela tak silnými bolesťami, že doteraz nechápe, ako to vydržala. Väčšinu dňa musela byť preto na morfiu alebo iných utišujúcich liekoch. Jej odhodlanie žiť bolo ale väčšie ako bolesť. Vyplatilo sa, posledné testy ukázali, že rakovina je preč. Liečba si však predsa len vyžiadala svoju daň; Maddy predčasne zlyhali vaječníky, čo znamená, že zrejme nikdy nebude môcť mať deti. Napriek tomu ale ostáva pozitívna. 

Tínedžerke (19) dávali tri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

"Liečbu som ukončila pred polrokom a odvtedy som "čistá". Veľmi sa teším na budúcnosť a na to, čo ma čaká. Samozrejme musím pravidelne chodiť na kontroly. Viem, že je pomerne vysoká šanca, že sa rakovina v nasledujúcich piatich rokoch vráti, no musím myslieť pozitívne," dodáva. 

Viac o téme: RakovinaZázrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu