Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, mnohé lieky užívate zbytočne: Odborníci poradia, ako tomu predchádzať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Slováci vlani spotrebovali takmer sto miliónov balení liekov, podľa odborníkov nejde o malé číslo. Ich nadmerné užívanie totiž môže viesť k postupnej odolnosti voči nim. Najväčšia pacientska organizácia na Slovensku sa preto dnešným dňom rozhodla spustiť celoslovenský projekt, ktorý má upozorniť na rozumné užívanie liekov.

"Ten bude viesť pacientov k tomu, aby sa pýtali lekárov a lekárnikov, či majú, alebo nemajú nadmernú spotrebu liekov, pretože sú síce potrebné, ale priveľa ich škodí," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Laickú verejnosť má vzdelávať portál liekysrozumom.sk.

Lévyová nie je spokojná s tým, že niektorí pacienti so začínajúcou virózou si od lekára neodbytne pýtajú antibiotiká. "A lekár mu môže darmo vysvetľovať, že by mu viac prospelo, aby chorobu vyležal," vysvetlila. Kampaň sa uskutoční najmä v online prostredí, počas jesene sa s ňou však verejnosť môže oboznámiť v čakárňach ambulancií či v lekárňach, potrvá do mája budúceho roka.

Projekt má upozorňovať i na takzvanú kyberchondriu. Ľudia, ktorí ňou trpia, používajú internet na vyhľadávania informácií o svojich zdanlivých chorobách. AOPP nie je z tohto nového druhu hypochondrie nadšená. "Pacienti potom aj na základe neoverených a často život ohrozujúcich informácií, žiadajú od lekárov lieky, ktoré nie sú vhodné na ich diagnózy," upozornila Lévyová.

Kampaň Lieky s rozumom sa koná pod záštitou ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), podporili ju aj viaceré stavovské organizácie. Projekt prospešný pre pacientov nedávno spustila aj Slovenská lekárnická komora (SleK). Ide o bezplatnú aplikáciu, ktorá má ukázať na nežiaduce kombinácie liekov, je dostupná na interakcieliekov.sk.

Viac o téme: Lieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu