Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Študenti zo Slovenska uspeli v prestížnej súťaži: Predčili stovky tímov z celého sveta

Zľava Eduard Batmendijn, Roman Hudec, Jozef Brandys. Zobraziť galériu (3)
Zľava Eduard Batmendijn, Roman Hudec, Jozef Brandys. (Zdroj: FMFI UK/Michal Forišek)

BRATISLAVA - Študenti Univerzity Komenského v Bratislave uspeli v celosvetovom finále programátorskej súťaže Google Hash Code 2017. Tím z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK (FMFI UK) v zložení Eduard Batmendijn, Jozef Brandys a Roman Hudec obsadil 10. miesto.

Celosvetové finále Google Hash Code 2017 sa uskutočnilo v sobotu 1. apríla 2017 v Paríži. Súťažiace tímy mali za obmedzený čas čo najlepšie vyriešiť zadaný praktický optimalizačný problém. V kvalifikačnom kole napríklad súťažiaci riešili problém minimalizácie latencie streamovaného videa pomocou vhodného cachovania v datacentrách rozmiestnených po svete.

Otec zakázal synovi (12) Facebook: Po troch rokoch sa stal z chlapca milionár!

Do kvalifikačného kola sa zapojilo 2 815 tímov z celého sveta (z toho 24 slovenských tímov). Päťdesiatka najlepších postúpila do svetového finále vo Francúzsku. Jediným tímom zo Slovenska, ktorému sa podarilo prebojovať medzi svetovú špičku, bol tím študentov informatiky na FMFI UK v zložení Eduard Batmendijn (2. ročník bakalárskeho štúdia), Jozef Brandys (2. ročník magisterského štúdia) a Roman Hudec (2. ročník magisterského štúdia).

Študenti zo Slovenska uspeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FMFI UK)

Študenti zo Slovenska uspeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FMFI UK)

Tímu Univerzity Komenského sa vo finále podarilo ešte vylepšiť výsledok z kvalifikácie a po výbornom finiši dosiahnuť celkové 10. miesto na svete. Absolútnym víťazom sa stal tím AIM Tech z Ruska.

„Úspešný ,matfyzáckytím, ktorý sa dokázal presadiť v mimoriadne náročnej medzinárodnej konkurencii, je nielen skvelou vizitkou našich pedagógov, ale aj inšpiráciou pre ďalších študentov z radov záujemcov o neľahké, ale jedinečné štúdium na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. Dostanú tak vstupenku k zaujímavému kariérnemu rastu, prestížnemu povolaniu, a pritom im môže ostať celoživotný dobrý pocit z hry,“ uviedol Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

 

 

Viac o téme: Súťaž InformaticiFMFI UKGoogle Hash Code 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu