Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší protest proti vláde od Gorily: Slovensko na nohách, osobnosti a študenti sú nahnevaní

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kaliňák, odíď! S takýmto ambicióznym plánom a ešte ďalšími požiadavkami vyrážajú do ulíc slovenskí študenti. Už dnes poobede sa totiž uskutoční veľký protikorupčný pochod.

Dokážme, že sa vieme spojiť kvôli korupcii, odkazujú študenti. Uskutoční sa už dnes so začiatkom o 17-tej hodine na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Organizujú to iba tínedžeri, ktorí študujú na stredných školách. "V poslednom čase sme svedkami mnohých korupčných káuz, ktoré končia nevyriešené. Pochodom chceme vyjadriť nesúhlas s týmto stavom, ktorý je dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov extrémizmu na Slovensku," informujú na udalosti študenti.

Plagát študentov, ktorým vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili
Zobraziť galériu (2)
Plagát študentov, ktorým vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili  (Zdroj: Facebook)

Hlavní organizátori sú dvaja iba 18-roční študenti Karolína Farská a Dávid Straka. Ako sami tvrdia, ide o nezávislú iniciatívu študentov, "ktorí sa sami od seba rozhodli vyjadriť svoj názor a povzbudiť zmenu v spoločnosti". Dodávajú, že ich finančne nikto nepodporuje, iba dobrovoľné príspevky s tým, že výkaz z účtu, kde zbierajú peniaze, bude zverejnený.

Na udalosť plánuje podľa účastníkov na Facebooku prísť takmer 9 tisíc ľudí. Ďalších vyše 17 tisíc majú záujem. Ako tvrdia študenti, sú unavení z toho, že odhalenia jednej korupčnej kauzy je prekryté ďalšou kauzou a následne ďalšou kauzou. Unavení sú tiež z toho, že peniaze daňovníkov sa kotúľajú do vreciek politikov. "Nechceme politikov, ktorých sme si síce zvolili, ale neplnia skutky, ktoré sľubovali a často sme svedkami klamstiev do očí. Ktorí nemajú toľko slušnosti, aby odstúpili, napriek vôli verejnosti. Bojujme proti korupčným kauzám, ktoré sa neustále striedajú a sú odsúvané iba zavádzaním a ďalšími, novými kauzami. Nemáme záujem o klamstvá a divadlo na nás, občanov," informujú organizátori.

Hlavné požiadavky:

  • Vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila"
  • Odvolanie ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara
  • Odstúpenie špeciálneho prokurátora Kováčika
  • Zrušenie tzv. "Mečiarových amnestií"

Pochod podporujú aj politici, boja sa spolitizovania

Pochodu sa zúčastnia zrejme aj politici.Liberálov zo SaSky pochod teší a nevylučujú, že sa ho niektorí poslanci zúčastnia. "Poslanci sa na pochod chystajú, bude to na ich rozhodnutí. Strana SaS dlhodobo bojuje proti korupcii, preto nás takáto iniciatíva veľmi teší a organizátorom držíme palce," zareagovala pre Topky hovorkyňa SaSky Katarína Svrčeková.

S protikorupčným pochodom, jeho cieľmi a organizáciou súhlasia aj kollárovci. Na pochod však neprídu. "Aby sme si neprihrievali „politickú polievočku". Preto sa na ňom nezúčastnia ako politici. Ako súkromné osoby však účasť nevylučujú. "Samozrejme, našim poslancom nebránime, aby sa pochodu zúčastnili ako občania spolu so svojimi rodinami. Našich členov, tiež vyzývame, aby sa pochodu taktiež zúčastnili ako súkromné osoby," informuje hnutie Sme rodina.

Hnutie OĽANO-NOVA tiež podporuje pochod študentov. Účasť svojich poslancov zvážia."Protest študentov plne podporujeme, veríme v čo najvyššiu účasť. Účasť našich poslancov zvážime," zareagoval pre Topky ich hovorca Dano Mitas. Ostatné parlamentné strany nám do uzávierky neodpovedali.

Viac o téme: PochodKorupciaŠtudenti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu