Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci z bratislavskej univerzity sa predviedli: S týmto zariadením urobia dieru do sveta!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Vedci z Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvíjajú pod vedením profesorky Viery Stropjakovej mikrozariadenia, ktorým netreba dobíjať batérie.

Tím sa venuje vývoju monitorovacích zariadení a senzorov pre medicínu, ako aj mikrozariadení pre elektrotechnický priemysel. Informovala o tom Slovenská technická univerzita na svojej internetovej stránke. Tím profesorky Stopjakovej sa venuje mikroelektronike dlhodobo. Aktuálne sa zameriava aj na biosenzorické implantáty, a to v rámci pripravovaného medzinárodného projektu Horizont 2020 – „Energeticky-autonómne biočipy“. Implantáty môžu podľa Stropjakovej zachraňovať ľudské životy či odstraňovať rôzne obmedzenia a dôsledky ochorení. 

Nie vždy ich však lekári môžu použiť, pretože nie sú úplne energeticky autonómne. Pri kardiostimulátoroch je napríklad potrebná po istej dobe ďalšia operácia, pri ktorej sa vymenia batérie. Pri implantátoch a protézach v očiach, mozgu či iných orgánoch sú však takéto opakované operácie nepredstaviteľné. 

Vedci sa preto pri vývoji implantátov sústredia na dva ciele. "Prvým je zabezpečiť získavanie energie z okolia, napríklad telesného tepla, tlaku krvi alebo elektromagnetickým poľom. Druhým cieľom je miniaturizovať implantáty, zmenšiť ich rozmery a zabudovať do nich aj miniatúrne antény, aby mohli bezdrôtovo komunikovať a posielať informácie von,“ hovorí Stopjaková.

Viac o téme: BatérieSTUMikrozariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu