Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Univerzita Komenského má najstaršiu študentku: Niké (96) absolvovala už tretí odbor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Univerzita tretieho veku UK)

BRATISLAVA - Univerzitu tretieho veku Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave (UTV CĎV UK) absolvovalo za 25 rokov až 8 000 seniorov. Najstaršou absolventkou je 96-ročná Niké Klimešová-Wagnerová, ktorá tu absolvovala už tri študijné odbory, informovala Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

V aktuálnom roku absolvovalo štúdium 413 seniorov z toho 358 žien. Medzi najvyhľadávanejšie odbory patria dejiny a pamiatky Bratislavy, dejiny výtvarného umenia, psychológia, regenerácia psycho-fyzických síl seniorov, lieky a zdravie, záhradníctvo, sedem krát sedem divov Slovenska, história a kultúra Rakúska, UNESCO.

Budúca generácia v ohrození: Šokujúce zistenia školskej inšpekcie o správaní učiteľov

„Poslucháči majú možnosť vybrať si z ponuky 35 študijných odborov. Štúdium je realizované formou záujmového nekvalifikačného vzdelávania. V prvom ročníku poslucháči navštevujú prednášky všeobecného základu. Ide o úvodné prednášky k jednotlivým študijným odborom Univerzity tretieho veku, v druhom a treťom ročníku študujú vybraný odbor,“ priblížila hlavná metodička UTV CĎV UK Nadežda Hrapková.

Výučba sa koná každých 14 dní, keď je pre seniorov pripravená jedna tematická dvojhodinová prednáška podľa rozvrhu jednotlivých odborov. Po ukončení trojročného štúdia je absolventom slávnostne odovzdané osvedčenie zo záujmového vzdelávania na UTV.

Tajomstvo mladosti ducha

Mnohí z absolventov sa do lavíc Univerzity tretieho veku CĎV UK vracajú opakovane. Príkladom je aj 96-ročná Niké Klimešová-Wagnerová, ktorá aktuálne absolvovala odbor dejiny výtvarného umenia. „Tajomstvo večnej mladosti ducha – to je to, čo ponúka seniorom Univerzita tretieho veku na Univerzite Komenského. Nežiť minulosťou, ale klásť si nové úlohy, získavať nové poznatky, a tak sa začleniť do súčasného života,“ uviedla Klimešová-Wagnerová, ktorá UTV UK navštevuje od svojich 87 rokov.

Univerzita Komenského má najstaršiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Univerzita tretieho veku UK)

Viac o téme: Univerzita tretieho veku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu