Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľká kritika nového projektu: Môže navždy zmeniť podobu ľudstva, hrozí, že človeka nahradia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

NEW YORK - Genetickí vedci v Spojených štátoch uvažujú o tom, že by za použitia chemických látok umelo pripravili DNA, ktorá je obsiahnutá v ľudskom chromozóme. Projekt, o ktorom sa nedávno za zatvorenými dverami radili odborníci na Harvardovej univerzite, ale podľa denníka The New York Times vyvoláva vo vedeckom svete obavy z možného zneužitia.

Lekár, ktorý hľadá dlhovekosť: Supergény má len malé percento Slovákov

Odborníci, ktorí plán pripravujú, hovoria o veľkých vedeckých prínosoch a tvrdia, že pôjde o pokračovanie Projektu ľudského genómu (Human Genome Project). Jeho cieľom bolo rozlúštiť viac ako tri miliardy báz ľudského genómu. Nový projekt sa namiesto čítania genetickej mapy zameria na jej napísanie tým, že vedci z chemických látok ľudskú DNA pripravia.

Takýto pokus vyvoláva množstvo etických otázok. Panujú obavy, že projekt by mohol byť zneužitý na umelé vytvorenie človeka bez biologických rodičov s uprednostnením určitých vlastností, napríklad k produkcii vojakov či vytvorenie genetických kópií existujúcich ľudí.

Veľká kritika nového projektu:
Zobraziť galériu (3)

Profesor genetiky na Harvardovej univerzite George Church, ktorý bol jedným z organizátorov stretnutia, hovorí o nedorozumení a nepochopení. Cieľom projektu podľa neho nie je vytvárať ľudské bytosti, ale len bunky. Štúdia navyše nebude zameraná len na ľudskú DNA, ale všeobecne na jej syntézu, čo zahŕňa aj zvieratá, rastliny a mikróby.

Nielen projekt samotný vyvolal vo vedeckom svete pochybnosti, ale sporná bola tiež samotná schôdzka. Účastníkov, ktorých bolo asi 150, organizátori vyzvali, aby počas debát nekontaktovali médiá a aby nezverejňovali podrobnosti na twitteri. Kvôli nedostatočnej transparentnosti odmietol pozvánku napríklad bioinžinier zo Stanfordovej univerzity Drew Endy.

Skúmavka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: students.cis.uab)

Kritizovaný projekt sa pôvodne nazýval Projekt ľudského genómu 2 (HGP2), čím nadväzoval na pôvodné sekvenovanie (čítanie) genómu. Na pozvánke k schôdzke bolo uvedené, že hlavným cieľom je do desiatich rokov pripraviť celý ľudský genóm v bunkovej línii. Počas stretnutia výskum premenovali na HGP-Write (Projekt ľudského genómu - Zápis).

Projekt zatiaľ nemá zabezpečené financovanie. Church však uviedol, že prizvali rad spoločností a nadácií, z ktorých niektoré už prejavili záujem. Oslovená bude aj americká federálna vláda. Americký Národný ústav zdravia (NIH) záležitosť odmietol komentovať s tým, že vec je vo veľmi skorom štádiu.

Viac o téme: DNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu