BRATISLAVA - Už po štvrtý raz si svoje sily mohli zmerať študenti, konkrétne stredoškoláci, v súťaži Metro HoReCa päťboj, ktorá sa konala v rámci výstavy potravinárstva, gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro. Uhádnete, kde na Slovensku vyrastajú najlepší kuchári?
Víťazom 4. ročníka sa stala Stredná odborná škola obchodu a hotelových služieb zo Zvolena, čím obhájila víťazstvá z predchádzajúcich dvoch ročníkov a odniesla si hodnotné vecné ceny a poukaz na nákup zariadenia vo veľkoobchodnom stredisku Metro.
Kuchári a čašníci súťažili v rôznych disciplínach, ktoré im v praxi nesmú byť cudzie. Išlo o filetovanie pstruha, tranžírovanie kurčaťa, klasické krájanie cibule a krájanie zemiakov na brunoise, ďalej krájanie póru na julienne, prípravu espressa a capuccina, ale aj miešanie nealkoholického nápoja a poslednou diciplínou bola príprava reštaurácie, obsluha a servis zákazníkov.
Zároveň bolo ich úlohou pripraviť, navariť dve hlavné jedlá a dezert pochádzajúci z regionálnej kuchyne. Do finále 4. ročníka Metro HoReCa päťboja postúpili také školy ako napríklad Hotelová akadémia Prešov, Hotelová akadémia Žilina, Hotelová akadémia Holíč či SoŠ obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom. Víťazom sa nakoniec stala Stredná odborná škola obchodu a hotelových služieb zo Zvolena.
Výkony súťažiacich hodnotila odborná porota pod vedením šéfkuchára spoločnosti Metro Vojta Artza. Ten nádejným kuchárom odkázal: „Mladým kuchárskym talentom srdečne gratulujeme a držíme im palce, aby sa im podarilo úspešne naštartovať svoju kariéru na poli gastronómie.“