Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zuckerberg totálne zmenil študentovi (18) život: Stačilo nakrútiť toto VIDEO

Môže ísť študovať, kam bude chcieť
Môže ísť študovať, kam bude chcieť (Zdroj: YouTube)

CLEVELAND - Osemnásťročný študent z Ohia sa stal víťazom veľmi štedrého štipendia, ktoré udeľuje Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou. Porotu očarilo jeho video vysvetľujúce princípy Einsteinovej teórie relativity. Doteraz tomu nemôže uveriť, táto cena mu podstatne zmení život.

Stredoškolák Ryan Chester sa uplynulý víkend stal víťazom nového vysokoškolského štipendia vo výške 250-tisíc dolárov (234-tisíc eur). Okrem neho získal ďalších 100-tisíc na založenie nového vedeckého laboratória na svoje strednej škole na predmestí Clevelandu a 50-tisíc pre učiteľa fyziky Richarda Nestoffa.

Štipendium pre mladíka znamená možnosť vybrať si akúkoľvek univerzitu, ktorú bude chcieť. Predtým bol obmedzený práve finančnými prostriedkami, pretože tie lepšie univerzity patria zároveň k tým najdrahším. "Je to úžasné, môžem ísť študovať aj na tie školy, o ktorých som si predtým nemohol dovoliť ani uvažovať, pretože pýtajú vysoké školné. Bál som sa, že sa zadlžim, no to mi teraz nehrozí. Mám teraz kopec možností, stačí si len vybrať," povedal po vyhlásení ceny.

Štipendium, ktoré Chester obdrží, je súčasťou odovzdávania cien Breakthrough Prizes, ktoré sú určené na oslavu vedy a rozpoznanie talentov na poli matematiky, fyziky a biológie. Spoločnosť založili pred tromi rokmi firmy zo Silicon Valley a na jej čele stojí Mark Zuckerberg z Facebooku a Sergej Brin z Google. Porotu uchvátilo Ryanovo sedemminútové video, v ktorom vysvetľuje teóriu relativity prostredníctvom kreslených postavičiek a jednoduchých rekvizít z každodenného života a ručne kreslených grafík v snahe priblížiť Einsteina bežnému človeku.

Tento rok sa do súťaže v kategórii Junior zapojilo vyše dvetisíc študentov vo veku 13 až 18 rokov z niekoľkých desiatok krajín. Ich cieľom bolo vytvoriť krátke video, ktoré ľuďom priblíži a vysvetlí nejaký vedecký objav či prevratnú myšlienku.

Viac o téme: EinsteinŠtipendium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu