Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kňaz predviedol to, čo nevedia mnohé vlády: Za pár hodín ukázal, ako pomôcť utečencom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VARŠAVA - Novou hviezdou poľských médií sa stal farár z Poznane, ktorý v reakcii na výzvu pápeža Františka dokázal medzi svojimi farníkmi bleskovo vybrať čiastku, ktorá zaplatí ročné ubytovanie jednej sýrskej rodiny.

ROZHOVOR Odborníčka na azylovú politiku: Z drvivej väčšiny utečencov sa stanú úspešní ľudia

Pápež František počas nedeľnej modlitby na Svätopeterskom námestí vyzval európske farnosti, náboženské združenia a kláštory, aby sa každý ujal aspoň jednej utečeneckej rodiny.

Farár Radoslaw Rakowski z poznaňskej štvrte Ježyce vzápätí rozoslal svojim farníkom esemesky s otázkou, čo si o tom myslia. "Počas troch minút sa prihlásilo 30 ľudí, že chcú pomôcť," vykreslil. "Potom som počas omše povedal, že je tu skupina ochotná prijať týchto ľudí a že sa môžu pripojiť ďalší ..."

"24.000 zlotých (asi 5670 eur) za deň. Tak sa majú vyberať peniaze na pomoc utečencom," uviedla o výsledku spravodajská televízia TVN 24.

 

Sám kňaz sľúbil, že sýrskej rodine zaplatí nájom za dva mesiace, ale hrdý je hlavne na svojich farníkov. "Dostal som stovky pozitívnych ohlasov počas jediného dňa. Ďakujem Bohu, že sú medzi nami kresťania, ktorí veria a chcú pomáhať," povedal novinárom.

Pripustil, že sa našlo aj "pár zlých správ" od ľudí, ktorí sa boja, že Sýrčania ako moslimovia sa sotva prispôsobia životu v Poľsku. "Je to ako s vierou. Nech sú utečenci, alebo nie sú, stále sa niečoho bojíme. Bojíme sa prestať so zlými zvykmi a hriechmi a rovnako sa bojíme toho, čo nepoznáme, čo je cudzie," usúdil.

Farnosť sa podľa televízie stará už o štyri stovky ľudí v núdzi, ktorým poskytuje finančnú pomoc, zabezpečuje starostlivosť o deti či stravu.

Poľskí biskupi podľa denníka Gazeta Wyborcza v dnešnom vyhlásení ubezpečili, že cirkev urobí pre utečencov všetko, čo je možné. Pripomenuli, že len vlani poľskí katolíci na pomoc utečencom venovali viac ako päť miliónov zlotých (cca 1 182 000 eur ). Zbierky pre utečencov sa v kostoloch usporadúvajú od roku 2009.

Viac o téme: UtečenciRadoslaw Rakowski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu