Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najlepší barmani mieria do Čiech: FOTO Takto vyzeralo slovenské finále Master Bartender

Porota vybrala tých najlepších barmanov na Slovensku. Zobraziť galériu (6)
Porota vybrala tých najlepších barmanov na Slovensku. (Zdroj: Mária Hozová)

KOŠICE – Uplynulý týždeň sa stretli tí najlepší barmani, ktorí v zariadeniach po celom Slovensku čapujú pivo smädným zákazníkom. Po zložení skúšok sa finálová jedenástka prebojovala do užšieho finále, aby päťčlennej porote odborníkov z rôznych oblastí predviedla umenie čapovania piva. Šesticu z nich teraz čaká cesta na československé finále v Plzni, mieste zrodu piva plzenského typu, ktoré svet pozná od roku 1845.

Finalisti museli preukázať svoje vedomosti o pive, ako aj predviesť svoje remeslo. Nakoľko pre spotrebiteľa je dôležité aj to, ako barman vystupuje vo vzťahu k zákazníkovi, súčasťou skúšky bola aj prezentácia svojej osoby. Všetko sa odohralo v hostinci Camelot v Košiciach, ktorý vedie jeden z posledných víťazov Peter Škripko. Do poroty zasadol minuloročný víťaz Ján Obšatník.

Porota vybrala tých najlepších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Mária Hozová)

Na finále do Plzne, kam postúpila šestica barmanov zo Slovenska a dvadsiatka z Českej republiky, sa v tomto roku snažilo prebojovať len v susednom Česku viac ako 700 barmanov! Aj v Košiciach sa však rozhodlo o troch najlepších, ktorí si rozdelili pekné finančné odmeny. Tie sa však nevyrovnali certifikátu, ktorý uvidia všetci zákazníci na stene za svojim obľúbeným barmanom.

Názor poroty

O tom najlepšom rozhodoval aj obchodný sládok Plzenského pivovaru Václav Berka. Kde vidí rozdiely medzi slovenskými a českými barmanmi? „Myslím, že aj tu, v Košiciach, sme použili tie najprísnejšie meradlá, takže tá šestica, ktorá postúpila na finále do Českej republiky je porovnateľne dobrá a víťazi z medailových pozícii majú veľkú šancu Čechov poraziť.“

Porota vybrala tých najlepších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Mária Hozová)

Opýtali sme sa teda, ako podľa týchto mladých a perspektívnych ľudí, ktorí pracujú v mnohými kritizovaných službách, vyzerá ideálne pivo, barman a krčma. Na treťom, pomyselnom bronzovom mieste, sa vďaka svojim schopnostiam ocitol Marek Schultz: „Keď idem po práci na pivo, sadnem si k výčapu, lebo sa rád pozerám na výčapného, ako si robí svoju prácu. Ako ošetrí polliter, teda sklo a potom, ako ho načapuje.“

Ideálne pivo

„Ako zákazníkovi sa mi to hodnotí horšie, ako keď stojím za barom. Dá sa ale povedať, že keď dostanem finálny produkt, viem ohodnotiť dobre načapované pivo podľa teploty pohára, či sú v ňom nejaké bublinky alebo či je znehodnotená pena,“ opísal Vladimír Čanda, ktorý získal striebornú medailu. Igor Kolivoško vďaka svojim šikovným rukám a obdivuhodnej prezentácii získal prvé miesto.

Porota vybrala tých najlepších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Mária Hozová)

„Keď príde zákazník do podniku, mali by sme ho vítať ako hosťa, to je základ,“ myslí si najlepší výčapný piva Pilsner Urquel na Slovensku. Zároveň vysvetlil, prečo je pre neho toto ocenenie skutočne hodnotné: „Najviac ma potešilo, keď pán sládok Berka povedal, že najlepšiu Plzeň na Slovensku čapujú v Košiciach.“ Neostáva nič iné, než držať našim šiestim Slovákom palce na finále, ktoré sa budúci týždeň uskutoční v Plzni. Prvú trojicu doplnia Michaela Rabinčaková, Lenka Ondová a Patrik Švorc.

Porota vybrala tých najlepších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Mária Hozová)

A prečo práve tam? Pred viac ako 170 rokmi pivovarník Josef Groll navaril zo žateckého chmeľu, jačmenného sladu z vlastnej sladovne, plzenskej vody a kvasníc Pilsner H dodnes uznávané pivo Pilsner Urquell. Práve táto značka každoročne organizuje súťaž Master Bartender, otvorenú pre všetkých čašníkov a barmanov, ktorý toto pivu čapujú vo svojich domovských pohostinstvách.

Porota vybrala tých najlepších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Mária Hozová)

Viac o téme: PivoSúťaž Master Bartender 2015
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu