Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Roľník sa išiel pozrieť na obilie a aha: Našiel 3000-ročný zlatý poklad!

Roľník drží v rukách zlatý poklad Zobraziť galériu (2)
Roľník drží v rukách zlatý poklad (Zdroj: TVN 24)

VARŠAVA - Roľník na juhovýchode Poľska sa išiel pozrieť, ako mu na poli rastie obilie - a našiel zlatý poklad starý asi tritisíc rokov. "Zbadal som, že zo zeme trčia zlaté drôty," povedal tridsaťjedenročný nálezca televízii TVN 24.

Ukázalo sa, že drôty sú vlastne tri zlaté náramky. Roľník ich priniesol klenotníkovi, ktorý mu za ušľachtilý kov ponúkol 8000 zlotých (asi 1950 eur). Mladík ale ponuku odmietol a zlatý poklad odovzdal múzeu v Krosne. "Dočítal som sa na internete, že sa zistenia musia ohlasovať. Nálezcovi zrejme patrí nejaká odmena," vysvetlil.

Riaditeľ múzea Jan Gancarski označil poctivého nálezcu za "unikát v celoštátnom meradle". Historici odhadli, že náramky - dva z hrubého zlatého drôtu a jeden z dvoch tenších drôtikov - pravdepodobne pochádzajú z doby bronzovej. Pôvod sa ešte len pokúsi objasniť.

Roľník sa išiel pozrieť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TVN 24)

Nemožno vylúčiť dôkladnejšie preskúmanie miesta nálezu, pretože by sa na ňom mohlo nachádzať viac pamiatok na niekdajších obyvateľov. "Je možné, že šperky niekto stratil, alebo že sa v blízkosti nachádza pohrebisko," poznamenal Gancarski.

Viac o téme: PokladPoľskoZlatý náramok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu