Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievčatko má len štyri roky a už zarába tisíce: Nenecháva si však ani cent!

Cosette v procese tvorby Zobraziť galériu (4)
Cosette v procese tvorby (Zdroj: profimedia.sk)

CALGARY - Cosette Swartová vo svojich štyroch rokoch predala už viac ako šesťdesiat obrazov a zarobila si tak štyritisíc dolárov. Dopyt po jej dielach je tak veľký, že ho talentovaná dievčinka nestačí pokryť. Ku cti jej slúži to, že všetky doteraz zarobené peniaze darovala charite.

Má len štyri roky, no o jej obrazy sa ľudia priam bijú. Malá Cosette odmalička maľuje a ide jej to tak dobre, že má čo robiť, aby stihla pokryť záujem zákazníkov. Jej mama, fotografka Kristy-Anne pre kanadský denník National Post povedala, že akonáhle sa dokončený obraz objaví na internete, takmer okamžite si ho niekto kúpi.

Dievčatko má len štyri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tvorba Cosette je abstraktná, sú to vlastne len akési farebné škvrny a čiary z akrylových farieb. Názory na ňu sa preto rôznia. Niektorí kritici obrazy štvorročnej Kanaďanky porovnávajú s dielami ostrieľaných umelcov, iní slovami chvály šetria.

Dievčatko má len štyri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dievčatko má len štyri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Klamal by som, keby som povedal, že tu máme do činenia s géniom. Jednoducho sa stalo to, že sa Cosette niektoré obrazy vydarili a sú zaujímavé. Ťažko povedať, či je to naozajstné umenie," povedal profesor maľby z Univerzity v Calgary, Gerald Hushlak.

Tak či onak, Cosettini rodičia chcú, aby dcéra pochopila pravý význam peňazí - že dokážu pomôcť iným, ktorí ich potrebujú viac. Výťažok z predaja obrazov preto vždy smeruje do charitatívnych organizácií World Vision a Charity Water, ktoré nakupujú pre rodiny v núdzi. "Chceme, aby videla, čo všetko peniaze dokážu, ak sa použijú správne. Cosette je vždy nadšená, keď sa dozvie, ako jej peňažný dar pomohol iným ľuďom či zvieratám," dodala Kristy-Anne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu