Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Chlapčekovi (1,5) zachránila život 3D tlačiareň: Voperovali mu dlahu na dýchanie

Malý Garrette s rodičmi Zobraziť galériu (4)
Malý Garrette s rodičmi (Zdroj: Foto: youtube)

MICHIGAN - Ťažký osud postihol len jeden a pol ročného Garretta a jeho rodičov. Malý Američan má totiž vážnu poruchu dýchacích ciest. Aj pri najmenšom pohybe sa mohol zadusiť. Pred operáciou kvôli poruche dýchania zmodral, aj keď mu len dvihli nôžky pri prebaľovaní. Drobčekovi však lekári pomohli, 3D tlačiareň mu zachránila život.

„Zakaždým začal modrieť," povedala odborníčka z detskej nemocnice Univerzity v Michigane. Tam chlapčeka v januári operovali. Rodičia boli zo stavu svojho synčeka zúfalí. Veľmi sa báli o jeho život, no našťastie mu lekári v nemocnici pomohli.

Ako uvádza growingyourbaby.com, keď sa Garrett Peterson narodil, jeho rodičia zažívali trýznivé utrpenie. Sledovali svojho drobčeka, ktorý jednoducho náhle prestať dýchať. Po rôznych vyšetreniach nasledovala operácia.

Lekári pri nej použili vskutku inovatívnu techniku. Do telíčka dieťatku voperovali umelú dlahu, ktorú vytlačili na 3D tlačiarni. Vyrobili ju tak, že najprv pomocou CT zariadenia zosnímali chlapčekove priedušky a priedušnice. Takto sa im podarilo vytvoriť vhodnú dlahu. Tú následne vytlačili na 3D tlačiarni a voperovali do telíčka. Vďaka dlahe sú teraz chlapčekove dýchacie cesty priechodné.

Chlapčekovi (1,5) zachránila život
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: youtube)

„Je to úplne úžasné, dlaha funguje perfektne," hovorí lekár Glenn Green,  ktorý bol pri operácii prítomný.   

Zariadenie vytvorené na 3D tlačiarni zachránilo 18 mesačnému Garrettovi život tým, že pomáha obnovovať jeho dych. Dlaha bola vyvinutá a vyrobené na Univerzite v Michigane a chirurgicky ich implantovali v detskej nemocnici, kde sa venujú starostlivosti o deti s komplexnými chorobami dýchacích ciest. Program pre ochorenie dýchacích ciest ponúka v nemocnici multidisciplinárny prístup k diagnostike a liečbe takýchto ochorení.

Chlapčekovi (1,5) zachránila život
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Dlaha teraz pomáha chlapčekovi dýchať. Vyrobená je z materiálu, ktorý sa po rokoch sám rozpadne a telo ho bez problémov absorbuje. Bude to však až vtedy, keď Garrettove dýchacie cesty budú dostatočne silné na samostatné fungovanie.

Chlapčekovi (1,5) zachránila život
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Rodičia malého chlapčeka sa sprvu obávali, či je operáciu bezpečná. Presvedčil ich prípad z minulého roku, keď lekári takýmto spôsobom zachránili dieťatko s rovnakou diagnózou. To má teraz dva rôčky a jeho zdravotný stav je veľmi dobrý.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu