Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko si vo svete polepšilo: Univerzita Komenského v prvej päťstovke najlepších škôl!

Univerzita Komenského
Univerzita Komenského

BRATISLAVA - Univerzita Komenského v Bratislave sa umiestnila na 495. mieste renomovaného celosvetového rebríčka URAP (Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu). Ten je zostavený na základe objektívnych kritérií za minulý rok. Univerzita Komenského je tak jedinou slovenskou univerzitou v prvej päťstovke tohto rebríčka. Oproti roku 2012 sa posunula na lepšie miesto - z 527. na súčasnú 495. pozíciu. Ďalšia naša škola - Slovenská technická univerzita, skončila v tomto rebríčku na 1 096. mieste.

Na základe rankingového systému zostavuje URAP každoročne rebríček 2 000 vysokých škôl z celého sveta, ktoré predstavujú 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete. „Umiestnenie v prvej päťstovke rebríčka je dôkazom významného vedeckého potenciálu našej univerzity. Naša vedecká aktivita je porovnateľná so svetovou špičkou,“ hodnotí rektor UK Karol Mičieta.

Rebríček URAP prvýkrát vytvorili v roku 2009 na pôde Middle East Technical University v tureckej Ankare. Medzi kritériá rebríčka URAP patrí počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citovania prác vedcov. Do úvahy sa berie aj význam časopisov, v ktorých sú uverejnené vedecké štúdie a ich citovanosť. K dôležitým faktorom v meraní patrí aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity s inými zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

TOP 10 svetových univerzít podľa rebríčka URAP:

Poradie Názov
1. Harvard
2. John Hopkins University
3. University of Toronto
4. Stanford
5. California Berkeley
6. Oxford
7. University of Washington Seattle
8. University of Michigan Ann Arbor
9. University of California Los Angeles
10. Cambridge
   
495. Univerzita Komenského

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu