Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Dve trnavské univerzity by sa mali zlúčiť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Zlúčenie Trnavskej univerzity (TU) a Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, ktoré ohlásil na stredajšom (5.3.) výjazdovom zasadnutí vlády SR v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) premiér Robert Fico, by sa malo uskutočniť do konca roka 2015.

Vyplýva to z uznesenia, na základe ktorého sa má minister školstva zaoberať otázkou s cieľom zníženia a zefektívnenia nákladov na ich prevádzku.  Myšlienka možného zlúčenia univerzít nie je v Trnave novinkou, hovorí sa o ňom už dlhšie. Pred niekoľkými rokmi začala byť táto otázka aktuálna, stroskotala však okrem iného na polemikách, či pôjde o zlúčenie rovnocenných subjektov alebo absorpciu jednej vysokej školy druhou. Avšak aktuálne oznámenie procesu možného zlučovania zastihlo TU i UCM nepripravené.

"Dozvedeli sme sa o tom z médií," reagoval za UCM prorektor Martin Klus. Podľa jeho slov UCM i TU spolupracujú na rôznych úrovniach čoraz užšie už dlhší čas a spolupráca prináša plody. "Je to okrem iného v rámci projektu Erasmus, naše univerzitné knižnice kooperujú, je toho oveľa viac," povedal Klus. Rektori oboch univerzít sú podľa jeho slov v permanentnom kontakte a samotná UCM je pripravená reflektovať všetko, čo by prinieslo zvýšenie kvality vysokoškolského procesu. "Zlučovanie však vnímam skôr ako strednodobý až dlhodobý proces," dodal prorektor UCM. Mal by tomu, ako povedal, predbiehať audit oboch škôl.

Zo stredajšieho zasadnutia vlády SR v TTSK vzišla aj úloha pre ministra obrany, ktorý sa má začať zaoberať premiestnením vojenského archívu v Trnave s cieľom využitia týchto priestorov pre potreby univerzitného školstva a perspektívou zjednotenia trnavských vysokých škôl. Archív má sídlo v historických objektoch bývalej Trnavskej univerzity (1635-1777), o komplex prejavilo záujem už dávnejšie mesto Trnava i súčasná TU, rezort obrany napriek snahám doteraz nedokázal nájsť adekvátnu náhradu pre potreby archívu. Budovy, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, nie sú v dobrom technickom stave a budú vyžadovať niekoľkomiliónovú finančnú injekciu.

Trnavská univerzita vznikla v roku 1992, v súčasnosti má fakulty filozofickú, právnickú, teologickú, pedagogickú, zdravotníctva a sociálnej práce. Univerzita sv. Cyrila a Metoda vznikla v roku 1997, má fakulty prírodných vied, sociálnych vied, masmediálnej komunikácie, filozofickú a Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Trnavská univerzita neprijala žiadne rozhodnutie o zlúčení

Trnavská univerzita v Trnave neprijala žiadne rozhodnutie, ktoré by sa týkalo jej integrácie s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V písomnom stanovisku to uviedol jej rektor Marek Šmid. Premiér Robert Fico v stredu na výjazdovom rokovaní vlády v Horných Orešanoch povedal, že myšlienka zlúčenia dvoch univerzít, ktoré pôsobia v Trnave, má podporu oboch rektorov, vedenia mesta aj Trnavského samosprávneho kraja. Vláda uložila ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi zaoberať sa otázkou zlúčenia univerzít s cieľom zníženia a zefektívnenia nákladov na ich prevádzku.

,,Trnavská univerzita je zároveň pre mesto Trnava, jeho región i pre Slovensko jednou z ojedinelých a najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií, akumulujúcich, chrániacich a účinne posilňujúcich kresťanskú identitu vlastnú slovenským národným hodnotám, v súčasnom hodnotovo nestabilnom európskom priestore. Tým významne posilňuje dobré stránky slovenskej národnej identity, jej nesporný potenciál a integritu občanov v spoločnosti,“ napísal ďalej Šmid. 

Učitelia a všetci zamestnanci Trnavskej univerzity v Trnave podľa neho vynakladajú maximálne úsilie pri príprave na blížiacu sa štátnu akreditáciu a kategorizáciu vysokých škôl, aby zabezpečili študentom kvalitné vzdelávanie a absolventom možnosti pre ich uplatnenie. ,,Práve dôraz na vlastnú identitu a integritu Trnavskej univerzity v Trnave a koordinovaná spoločná práca všetkých jej katedier, fakúlt i centrálneho manažmentu vytvorili súčasný systém vzdelávania a vedeckej aktivity ako integrovaný celok, ktorý predstavuje istotu pre študentov a vedcov, o čom svedčí nielen transparentný, konzistentný a fungujúci univerzitný vnútorný systém kvality vzdelávania, ale najmä hodnotenia z vonkajšieho prostredia. Takými sú napríklad viacročné výnimočné medzinárodné hodnotenia fakúlt univerzity, jej dobré meno u zamestnávateľov absolventov, či získanie značky Európskeho systému prenosu a akumulácie kreditov umožňujúcej uznávanie kreditov v Európskej únii a bezproblémové využívanie európskych 
mobilít, ako aj opakovane popredné umiestnenia fakúlt univerzity v rámci každoročného hodnotenia Akademickou rankingovou a ratingovou agentúrou (ARRA),“
píše v stanovisku rektor, ktorý je momentálne v Spojených štátoch amerických. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu