Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vysoké školy zrejme dostanú na platy o 5 mil. eur menej, než potrebujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vysoké školy zrejme nedostanú na vyššie platy svojich zamestnancov toľko peňazí, koľko potrebujú. Celkovo im podľa ministerstva školstva bude chýbať asi päť miliónov eur. Zvýšenie platov má tento rok vysoké školy celkovo stáť asi 10 miliónov eur.

Vysoké školy dostali koncom minulého týždňa návrh rozpisu dotácií na tento rok. Orgány, ktoré vysoké školy zastupujú, sa k nemu musia vyjadriť do troch týždňov. Momentálne sú školy v rozpočtovom provizóriu - dostávajú menej ako jednu dvanástinu minuloročného rozpočtu.

Od začiatku roka musia podľa nariadenia vlády vysoké školy zvýšiť platy všetkých zamestnancov o 16 eur. Okrem toho by podľa dohody, ktorú vlani vyrokovali školskí odborári s ministrami, mali dostať vysokoškolskí učitelia o tri percentá navyše.

"Vysokým školám sa odporúča uvedenú valorizáciu v plnej miere realizovať," píše v rozpise dotácií ministerstvo. Na druhej strane rezort v utorok (18.2.) vo svojom stanovisku uviedol, že vnútorný rozpis dotácií je nastavený tak, aby vysoké školy v prípade zachovania prevádzkových nákladov na úrovni roku 2013 mali na valorizáciu k dispozícii päť miliónov eur z celkových 10 miliónov eur.

"Chýbajúce finančné prostriedky v sume päť miliónov eur sa zo štátneho rozpočtu zabezpečiť nepodarilo a vysoké školy si ich buď uhradia z vlastných zdrojov, alebo o tento objem znížia valorizáciu," tvrdí ministerstvo.

Podľa šéfa Slovenskej rektorskej konferencie Libora Vozára sa nedá jednoznačne povedať, či sa vysokoškolskí učitelia dočkajú aj trojpercentného zvýšenia platov. "Niektoré školy idú s peniazmi hore, niektoré dole. Tí, ktorí idú hore a majú garantovanú odborársku valorizáciu, majú finančné prostriedky, aby vykryli tie tri percentá. Tí, ktorí išli dole, budú mať problém vykryť aj tých 16 eur a pravdepodobne budú musieť siahnuť na osobné ohodnotenia alebo prehodnotiť personálnu politiku," povedal dnes Vozár.

Medzi vysoké školy sa podľa návrhu rozpisuje celková suma 442,3 milióna eur. Zo štátneho rozpočtu na tento rok dostali vysoké školy o vyše 21 miliónov eur menej ako vlani. V rozpise dotácií ministerstvo napokon podľa vlastných slov tento deficit zmiernilo na 0,9 milióna eur.

V porovnaní s minulým rokom plánuje rezort podľa rozpisu dotácií ubrať peniaze na externistov, keďže väčšina z nich si už štúdium platí. Znižuje sa paušálna suma na motivačné štipendiá, tento typ štipendií sa však zavádza pre vybrané študijné odbory, a to najmä technické a prírodovedné. "Motivačné štipendiá sa nekalkulujú na študentov v externej forme štúdia," uvádza v rozpise rezort. Okrem toho ruší aj zvyšovanie dotácií na skupinu doktorandov.

Vysoké školy momentálne rozpis dotácií analyzujú. "Slovenská technická univerzita (STU) v tomto roku dostane o niečo menej financií ako minulý rok, ale medziročný pokles je menší oproti rozpočtovému provizóriu," hovorí rektor STU Robert Redhammer.

"Veríme, že finálna podoba návrhu dotácií nás nedonúti prepúšťať, nepokladáme to za dobrý krok teraz, keď budujeme univerzitný vedecký park a rekonštruujeme laboratória, aby sme sa mohli zapojiť do veľkých medzinárodných výskumných projektov," dodáva. Rozpočtové provizórium podľa neho prinieslo zníženie platov a výraznú neistotu. Aby mohli rešpektovať vyrokované zvýšenie platov, museli podľa Redhammera znížiť osobné ohodnotenie špičkových pracovníkov.

"Okrem zrušenia garantovaného minima v rámci dotácie na mzdy a poistné neprinášajú oproti minulému roku zmeny zásadného charakteru. Zohľadňujú dosiahnutý výkon verejných vysokých škôl, ktorý vychádza zo stanovených kritérií," reagoval rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu