Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikátna technológia za 1,5 miliardy dolárov: Film stiahnete behom sekundy!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

JUŽNÁ KÓREA – Aj vám trvá stiahnutie filmu niekoľko neskutočne dlhých minút? Už o pár rokov to bude minulosťou a film stiahnete za sekundu. Juhokórejské ministerstvo vedy oznámilo svoje plány na vytvorenie 5G bezdrôtovej služby. Tento projekt bude stáť 1,5 miliardy dolárov a podľa ministerstva si celý film budete môcť stiahnuť behom sekundy.

Ministerstvo vedy očakáva, že táto služba by mala byť funkčná v roku 2020 a bude zhruba tisíckrát rýchlejšia, než sú aktuálne poskytované služby 4G. Spúšťanie služby 5G sa očakáva v roku 2017 a plne funkčná by mala byť v decembri 2020.

"Pomohli sme so službami 2G v roku 1990, 3G v roku 2000 a 4G okolo roku 2010. Teraz je čas, aby sme urobili preventívne opatrenia vedúce k rozvoju 5G," uviedlo kórejské ministerstvo. "Krajiny v Európe, Číne a USA vynakladajú veľké úsilie na rozvoj technológií 5G...  veríme, že o pár rokov bude na tomto trhu silná konkurencia."

Ako informuje interestingengineering.com, kľúčovými prioritami vývoja projektu budú hologramové vysielanie, Ultra-HD a tiež dnes veľmi podstatné služby sociálnych sietí.

Nová technológia výrazne zvýši predaj bezdrôtových prístrojov a zariadení. Hrubé výpočty ministerstva ukazujú, že objem predaja v období medzi rokmi 2020 a 2026 bude okolo 311 miliárd dolárov.

Južná Kórea je vedúcou krajinou na trhu mobilných zariadení. Huawei je jedným z čínskych výrobcov, ktorý oznámil záujem o rozvoj služby 5G. Spoločnosť plánuje do tohto projektu investovať najmenej 600 miliónov dolárov.

Ministerstvo vedy vysvetlilo rýchlosť 5G pomocou príkladu. Sťahovanie súboru 800 MB filmu bude trvať jednu sekundu. Pre porovnanie, súčasné technológie 4G toto zvládnu za 40 sekúnd. Nová technológia umožní tiež prístup k internetu z rýchlovlakov. Odborníci sa domnievajú, že ak bude existovať technológia, ktorá umožní rýchly prístup k internetu v týchto vlakoch, môže to otvoriť nové príležitosti po celom svete.

Samsung Electronics vyhlásil, že v máji 2013 úspešne testoval technológiu 5G. Podarilo sa preniesť viac než 1GB za sekundu na vzdialenosť približne 2 km.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu