Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dobré správy: Slovenský HDP sa vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,2 %. Vyplýva to z druhého odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat.

Sezónne upravený HDP eurozóny v treťom štvrťroku medziročne oslabil o 0,4 %, ale v rámci celej EÚ stúpol o 0,1 %. Slovenská ekonomika sa podľa sezónne upravených údajov vyvíjala mierne lepšie, ako bol priemer celej EÚ. Medzikvartálne sa zväčšila rovnako ako celá EÚ o 0,2 %, ale medziročne vzrástla výraznejšie, a to o 0,7 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, najväčší medzikvartálny hospodársky rast dosiahli Rumunsko (1,6 %) a Lotyšsko (1,2 %). Po nich nasledovali Maďarsko a Veľká Británia, ktorých ekonomiky posilnili zhodne o 0,8 %. Ekonomický pokles evidovali Cyprus (-0,8 %), Česká republika (-0,5 %) a Francúzsko a Taliansko (zhodne -0,1 %).

Výdavky domácnosti na konečnú spotrebu v treťom kvartáli oproti predošlému štvrťroku v eurozóne stúpli o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej EÚ sa zväčšili o 0,2 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu sa v eurozóne zväčšila o 0,4 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 0,6 %. Export eurozóny posilnil o 0,2 %, vývoz celej EÚ sa medzikvartálne nezmenil, dovoz eurozóny sa zväčšil o 1 % a import celej EÚ stúpol o 0,9 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu