Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobré správy: Nezamestnanosť v SR sa vyvíja lepšie ako priemer EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne bola v septembri 12,2 %, čiže oproti augustu sa nezmenila.

V rámci celej 28-člennej Európskej únie bola septembrová nezamestnanosť 11 %, čiže medzimesačne sa tiež nezmenila. Medziročne však vzrástla v rámci eurozóny aj v rámci celej EÚ. V rámci eurozóny totiž v septembri minulého roka bola na úrovni 11,6 % a v rámci celej EÚ vo výške 10,6 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa nezamestnanosť medzimesačne vyvíjala rovnako ako v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie, keďže v septembri zostala na augustovej úrovni 14 %. Medziročne sa slovenská nezamestnanosť vyvíjala trochu lepšie a klesla z úrovne 14,1 %, na ktorej bola v septembri 2012.

V rámci členských krajín EÚ bola septembrová miera nezamestnanosti najnižšia v Rakúsku (4,9 %), v Nemecku (5,2 %) a v Luxembursku (5,9 %). Najvyššou nezamestnanosťou trpí Grécko. Eurostat mal z tejto krajiny k dispozícii údaje z júla, kedy bola na úrovni 27,6 %. Druhá najvyššia nezamestnanosť je v Španielsku, kde v septembri bola 26,6 %. 

Medziročne nezamestnanosť stúpla v šestnástich členských krajinách EÚ, klesla v jedenástich a v Českej republike sa nezmenila. Najviac medziročne v septembri vzrástla na Cypre (z 12,7 % na 17,1 %). Druhý najväčší rast bol v Grécku, odkiaľ mal Eurostat údaje z júla, kedy nezamestnanosť medziročne stúpla z 25 % na 27,6 %. Najvýraznejšie klesla v Lotyšsku (z 15,6 % na 11,3 % medzi druhým kvartálom 2012 a druhým štvrťrokom 2013) a v Estónsku (z 10 % z 8,3 % medzi augustom 2012 a augustom 2013).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu