Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koordinátori pre ohrozené rodiny

Koordinátori  pre ohrozené rodiny Zobraziť galériu (5)
Koordinátori pre ohrozené rodiny (Zdroj: Úsmev ako dar)

Na to, aby sme mohli pracovať s ohrozenými deťmi a ich rodinami a posilňovať ich pri zvládaní krízových situácií, potrebujeme vyškolených odborníkov. Nemusí ísť pri tom len o sociálnych pracovníkov, ktorých je v ich náročnej službe stále nedostatok.

Model Stretnutia rodinného kruhu (SRK), ktorý spoločnosť Úsmev ako dar zavádza do slovenskej praxe, rešpektuje rolu sociálneho pracovníka v práci s rodinou, no vychádza i z predpokladu, že rodina sama najlepšie pozná svoju situáciu, svoje možnosti a často zvonka potrebuje len podnet k iniciatíve a pomoc pri znovunadviazaní pretrhnutých rodinných vzťahov, či vytvorení nových podporných vzťahov v záujme ohrozeného dieťaťa. Túto facilitačnú, a čo je kľúčové, tiež nestrannú rolu pri Stretnutí rodinného kruhu na seba preberá koordinátor. Človek, ktorý vyhľadáva blízke vzťahové osoby dieťaťa, oslovuje príslušných odborníkov zo života dieťaťa (lekár, pedagóg, psychológ...), uskutočňuje prípravné stretnutia so všetkými zainteresovanými a koordinuje samotný priebeh stretnutia. No pri tom všetkom zostáva nezávislý a nemá rozhodovaciu právomoc. Zodpovednosť za riešenia zostáva na rodine a jej podpornej sieti. Im prináleží možnosť vytvoriť plán riešenia pre dieťa, ktorý predkladá sociálnemu pracovníkovi na schválenie.

V dňoch 22. až 23. 11. 2013 sa v Ružomberku uskutočnilo informačné stretnutie prezentujúce model Stretnutia rodinného kruhu, na ktoré priamo nadviazalo školenie nových koordinátorov tohto spôsobu práce s ohrozeným dieťaťom a jeho rodinou.

„Ide o inovatívny prístup v sociálnej oblasti, ktorý aktivizuje vlastné kapacity – vlastný potenciál rodiny. Zužitkováva dostupné a prirodzené zdroje rodiny a blízkych ľudí okolo dieťaťa, čo zabezpečí, že poskytovaná pomoc vychádza z dobrého poznania problému a je odrazom skutočných potrieb  klienta,“ vysvetľuje metodička SRK Monika Miklošková z Úsmevu ako dar.

Informačné stretnutie bolo určené primárne pracovníkom detských domovov, no otvorené bolo i pre verejnosť. Zúčastnilo sa ho spolu 64 ľudí. Tridsiati ôsmi z nich sa rozhodli o problematiku zaujímať hlbšie a pokračovať v školení na úlohu koordinátora. Dvojdňové školenie viedli skúsení sociálni pracovníci Úsmevu ako dar: Monika Miklošková, Mária Melicherčíková a Stanislav Kret. Počas týchto dvoch dní si budúci koordinátori mohli osvojiť filozofiu a metodiku procesu Stretnutia rodinného kruhu, oboznámiť sa s konkrétnymi prípadmi z praxe, ale aj vyskúšať si svoje zručnosti v modelových situáciách. Ich tréning sa však touto skúsenosťou nekončí, naopak. Na to, aby mohli samostatne pracovať s rodinou, potrebujú absolvovať ďalšie tréningové výcviky, zúčastniť sa procesu prípravy a samotného SRK skúsených kolegov ako pozorovatelia a realizovať celý proces práce daným modelom pre konkrétnu rodinu pod vedením metodika SRK. Až potom budú môcť zodpovedne predstúpiť pred širokú rodinu, v ktorej strede stojí ohrozené dieťa, a umožniť jej, aby prijala potrebné rozhodnutia v jeho záujme a stanovila si plán na ich uskutočnenie. Samostatne, z vlastnej vôle. Pre vlastnú potrebu a potreby svojho dieťaťa.

Jednou z účastníčok školenia bola aj riaditeľka detského domova v Jesenskom, pani Kováčiková. Ako riaditeľka nemôže Stretnutia rodinného kruhu v pozícii koordinátora realizovať priamo u nich v detskom domove, pretože by nespĺňala kritérium nezávislosti, no na školenie sa rozhodla ísť z iného dôvodu. Premýšľa o tom, že by svoje služby ponúkla obciam, v ktorých žijú ohrozené rodiny.

„Vnímam to ako spôsob, ktorý nám pomôže skvalitniť sanáciu rodín a zabrániť tak tomu, aby ich deti napokon museli vyrastať v detských domovoch. Dnes tých nástrojov pre prácu s rodinou nemáme až tak veľa, preto v tom vidím veľkú budúcnosť.“

To, čo skúsenú riaditeľku na tomto prístupe, okrem iného, oslovilo, je aj skutočnosť, že každé zrealizované stretnutie je už samo o sebe úspechom. A tých v sociálnej práci nebýva až tak veľa. 

„Či napokon rodina skutočne splní tie úlohy, ktoré si sama stanovila, je vždy otvorené. No už to, že bola schopná sa stretnúť, postaviť sa za dieťa a hľadať spoločne riešenia je dobrým východiskom k tomu, aby sa niečo zmenilo k lepšiemu,“ uzatvára s nádejou absolventka školenia SRK, pani Kováčiková. 

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu