Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Úspech slovenských stredoškolákov: Bodovali na súťaži v Číne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: 123rf.com)

BRATISLAVA - Dvaja mladí Slováci zaujali na vedeckej súťaži v Číne vlastnoručne skonštruovanými zariadeniami. Na najväčšej čínskej národnej súťaži vedeckej a technickej tvorivosti mládeže – CASTIC pre stredoškolských študentov sa umiestnili na treťom mieste. Informovala o tom podpredsedníčka občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska Lívia Majerníková.

Súťaž sa konala v dňoch od 1. do 7. augusta v čínskom meste Nanjing. Slovensko reprezentovali dvaja stredoškoláci, ktorí súťažili v konkurencii 500 najšikovnejších študentov z Číny a 68 študentov z deviatich európskych a piatich mimoeurópskych krajín. V trinástich súťažných kategóriách sa účastníci prezentovali 360 bádateľskými projektmi.

Stanislav Drozd, študent Gymnázia v Malackách, v kategórii fyzika zaujal hodnotiacu komisiu učebnou pomôckou elektromagnetického levitátora, ktorá má študentom pomôcť na hodinách fyziky pri výučbe viacerých fyzikálnych javov. „Hlavným cieľom projektu bolo zostrojiť prístroj, ktorý dokáže demonštrovať fyzikálne javy, ktoré si študenti jednoduchšie osvoja,“ objasnil Stanislav, ktorý si myslí, že takto bude učenie pre študentov jednoduchšie.

Ďalší študent Vendelín Holubčík z Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi, ktorý skonštruoval miniatúrnu verziu Teslovho transformátora uspel v kategórii technika a technológie. Študent zhotovil zariadenie, ktoré je schopné prenášať elektrickú energiu bezdrôtovo. „Dokáže vytvárať až šesťcentimetrové elektrické výboje a rozsvietiť neónovú trubicu na vzdialenosť 30 centimetrov, čo je možné využiť v mnohých odvetviach“ spresnil Vendelín.

Slovenské farby v Číne obhajovali víťazi Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro, ktorá sa koná každoročne v novembri počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Súťaž CASTIC, ktorej cieľom je podporovať tvorivé myslenie študentov stredných škôl a zvyšovať ich záujem o vedu a techniku organizuje Čínska asociácia pre vedu a techniku v spolupráci s Ministerstvom školstva Čínskej ľudovej republiky, Ministerstvom vedy a techniky ČĽR, Ministerstvom životného prostredia ČĽR a ďalšími partnermi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu