Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miško (2) najťažší boj zvádzal už v brušku: Teraz sa musí snažiť dvojnásobne viac!

Miško bojoval už v brušku Zobraziť galériu (4)
Miško bojoval už v brušku (Zdroj: archív E. H.)

BRATISLAVA - Miškov životný boj sa začal už v mamičkinom brušku, kde zvádzal súboj s nebezpečnou infekciou. Tá mu napadla mozog aj nervovú sústavu a narodil sa s veľmi silnou žltačkou. Všetky tieto strasti zanechali na Miškovom zdraví veľké rany. Na ľavé uško úplne ohluchol a pravé ho tiež neposlúcha tak ako má. Miško je hypotonik a všetko mu trvá raz tak dlho, ako ostatným detičkám. Musí sa preto aj dvojnásobne viac snažiť. Existujú však liečenia, ktoré mu v jeho trápení môžu pomôcť a na to, aby si ich mohli jeho rodičia dovoliť, potrebujú aj vašu pomoc.

(Píše Miškova mamička)

Miško sa narodil ako náš veľmi očakávaný druhý synček. Z bábätka sme sa však tešili iba chvíľu. Asi dve hodiny po jeho narodení sme zažili najväčší strach a šok. Malý mal veľmi vážnu infekciu (o ktorej nikto z nás ani netušil) - cytomegalovírusovú infekciu, ktorá napadla mozog a nervovú sústavu. Od infekcie mal veľmi veľkú slezinu, ktorá pri pôrode praskla a zakrvácala do bruška, pečeň bola tiež obrovská, dlho mal zlé pečeňové testy. Narodil sa s veľmi silnou žltačkou, ktorá už na 80% prešla cez pečeň, takže to najťažšie si odbojoval už v brušku.

Miško (2) najťažší boj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. H.)

Napriek tomuto som ja nemala žiadne problémy v tehotenstve. Z infekcie má na mozgu cysty a kalcifikáty, veľké poškodenia má pri centre pohybu. Motoricky veľmi mešká, je hypotonik, čo znamená že má slabé svalové napätie a preto mu každý vývojový mílnik trvá raz tak dlho ako zdravým deťom. V apríli bude mať 2 roky a ešte len teraz sa púšťa sám chodiť. Ale to by nebol jeho najväčší problém. Cytomegalovírus mu napadol ušká. Behom 8 mesiacov nám ohluchol na ľavú stranu a pravá sa začína kaziť tiež. Už teraz je tam ľahká až stredná porucha sluchu a je pravdepodobné že sa to bude zhoršovať. Má načúvací strojček, zvykáme si. Liekmi sa to zastaviť nedá, chyba je v sluchových dráhach v mozgu. 

Miško (2) najťažší boj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. H.)

Existuje ale možnosť zastaviť progres pomocou hyperbarickej oxygenoterapie, t.j. sedenia v hyperbarickej komore. Sú však veľmi nákladné, tento typ liečby poisťovňa neprepláca. Jedno sedenie stojí 88€ a Miško ich potrebuje aspoň 10 každé 3 mesiace, vtedy je najväčšia šanca sluch zachrániť. Vďaka finančnej pomoci nášho okolia sme ich už absolvovali 25! Nedúfam že sa to zlepší, ale úplne by nám stačilo, keby sa zastaví a ostane ten sluch taký ako nateraz je. Miško sa potrebuje naučiť pekne rozprávať, ešte kým počuje, lebo keď nebude počuť, nebude ani hovoriť...

Preto touto cestou prosím o finančnú pomoc pre synčeka, aby sme mu zachránili ušká a mohli navštevovať komoru aj naďalej. Už teraz vopred ďakujem všetkým, ktorí nám pomôžu, alebo v minulosti pomohli. Bez vás by sme to nezvládli.

Miško (2) najťažší boj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. H.)

Kontaktné údaje na Miškovu mamičku:

Eva Hypíková

Š. C. Parráka 3

Trnava 917 01

e-mail: hviezdicka89@gmail.com

tel. č.: 0905 997 301

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu