Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Paťkovo (7) trápenie nemá konca kraja: Keď sa zdá, že už vyhral, príde ďalšia rana!

S Paťkom sa osud nepekne zahráva Zobraziť galériu (6)
S Paťkom sa osud nepekne zahráva (Zdroj: archív M. K.)

BREZNO - Usmievavý 7-ročný Paťko z Brezna je mentálne postihnutý. Narodil sa, ako na prvý pohľad zdravé dieťatko, no v troch mesiacoch si jeho mamička všimla, že niečo nie je v poriadku. Nasledovali vyšetrenia a stanovenie krutej diagnózy. Malý bojovník odvtedy prišiel o dve tretiny hrubého čreva a hrozí, že stratí aj tú zvyšnú časť. Mama Katarína by synčekovi zniesla aj modré z neba, no jej finančné možnosti sa zužujú.

 (Píše Paťkova mamička)

Volám sa Katarína Matejkovičová a mám dve detičky. Staršiu 9-ročnú dcérku a 7-ročného syna Paťka. Natka je zdravé a múdre dievča a syn Paťko je osudom stíhaný chlapček. Narodil sa v 37. týždni. Všetko vyzeralo, že bude dobré a že je to zdravé dieťa, no okolo 3. mesiaca sa to zvrtlo. Zrazu mi prestal jesť, začal neustále zvracať, stratil schopnosť sať. Nevedel piť ani z prsníka ani z fľašky. Bola som nútená ho chovať striekačkami a lyžičkou, prestal priberať na váhe a ak pribral, tak len minimum. Dlho som sa s ním trápila a chodila po vyšetreniach. Na neurológii mu diagnostikovali stredný stupeň retardácie, na gastroenterologickej ambulancií reflux a na pedopsychologickej ambulancii autizmus. Na genetickom zas nepotvrdený, ale ani vylúčený angelman syndróm na 40%.

Paťkovo (7) trápenie nemá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív M. K.)

Paťkovo (7) trápenie nemá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív M. K.)

S tým refluxom sme sa trápili do jeho 2 rokov. Až potom sa mu urobilo vyšetrenie, kde mu zistili 5. stupeň viacnásobný a nasledovala hneď operácia. Po nej sa nám všetkým uľavilo a mysleli sme si, že je už všetkému koniec. Rok bolo všetko v poriadku. Potom ho začalo zapekať - verdikt lekára na gastroambulancii bol len klasická obstipácia.

Stav sa zhoršoval a až neskôr som na vlastnú žiadosť išla na vyšetrenie do chirurgickej ambulancie. Nasledovali vyšetrenia ako irigo, kolono, biopsia - výsledok vyšetrení ukázal, že má hipoganglionozu s neuronálnou hipoplaziou a hirschprung, ktorý  z toho vznikol. V jeho 5 a pol roku ho operovali s tým, že si všetci mysleli, že to bude len okolo 20 cm, čo budú musieť vyoperovať. V záznamoch vždy písali, že bruško nebolestivé a kľudné v anuse. Po siedmich hodinách operácie prišli za mnou a povedali mi, že im je ľúto, ale museli mu odstrániť 110 cm a zostalo mu zhruba 40 cm hrubého čreva.

Najskôr som sa zhrozila, ale potom som bola šťastná, že mi ho zachránili. Všetci sme si mysleli, že sme vyhrali a nik si nemyslel, že by sa mu to mohlo vrátiť. Keď si spätne spomeniem na dobu po operácii, tak to bolo veľmi zložité a ťažké. Neviem ako som to vlastne dokázala. Do roka od operácie sme do nemocnice chodili ako na kalvír. Neustále kolono, krvácanie a časté infekcie čriev (pneumobaktériu v čreve, kvasinky v čreve a v mechúre, salmonelu, zápal čreva).

Paťkovo (7) trápenie nemá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív M. K.)

A potom nastalo obdobie, keď sa všetko dostalo do normálu. Bola som šťastná. Len to netrvalo dlho a zo dňa na deň sa mu to všetko vrátilo. Začala som cítiť, že niečo sa deje, tak som prosila lekárov, aby ho prezreli. Zas tam bolo len, že je to v poriadku a nemá žiadne bolesti (čo aj zakaždým napísali do správy). Že jednoducho aby som to už pochopila, že u neho to už ani iné nebude, lebo mu chýba veľký úsek hrubého čreva. Uverila som a dúfala, že sa len mýlim. No keď sa to nelepšilo a stále sa to horšilo, Paťko začal byť dosť nervózny a začal mávať časté agresie, tak až potom sme sa po konzultácií rozhodli, že urobíme po 2-ročnej prestávke irigo. Výsledok ma opäť vystrašil. Zas sa tam urobila vákuovitá ampula-hirschprung.

V piatok 16. mája máme nástup a 20. mája ho operujú. Oboznámili ma, čo všetko sa môže stať a aké možnosti tu sú, no najväčšia a najpravdepodobnejšia je podľa lekárov možnosť tá, že príde o celý úsek hrubého čo mu ostal a skončíme na stomií - trvalej. Vysvetlili mi, že je u neho vysoko pravdepodobné že sa mu to opäť vráti a potom pôjde už von aj tenké črevo (určitý úsek a poškodený) a že u neho je to vzhľadom k tomu, že je mentálne postihnutý, vysoké riziko. A preto to nechcú riskovať.

Paťkovo (7) trápenie nemá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív M. K.)

Paťkovo (7) trápenie nemá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív M. K.)

Už teraz užíva veľké množstvo probiotík a po tejto operácií sa to ešte viac zvýši. Vysoké dávky musia byť u neho preto, že máva riedke a kašovité stolice a všetko cez neho prechádza príliš rýchlo. Vysoká dávka aspoň trochu zaručí, že tam niečo zostane a zostáva. No už teraz je toho na mňa veľa a kupovať ešte viac probiotík, tak to by som už finančne neutiahla....

Kontaktné údaje na Paťkovu mamičku:

Katarína Matejkovičová

Ul. ČSA 21

Brezno 977 01

tel.č.: 0911 945 675

e-mail: katarina.matejkovicova@gmail.com

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu