Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alicka (5) lekárom vytrela zrak: Desivé prognózy vyvrátila a naďalej bojuje!

Malá veľká bojovníčka Alicka Zobraziť galériu (2)
Malá veľká bojovníčka Alicka (Zdroj: archív Ľ. M.)

BRATISLAVA - Nebude chodiť, rozprávať ani sama jesť. Tieto kruté prognózy si po narodení malej Alicky (5) vypočuli jej rodičia, ktorým sa v momente zrútil svet. Avšak prešlo pár rokov a šikovné dievčatko ich každým dňom prekvapuje stále viac a viac. Ešte to však stále nie je ono a na to, aby sa mohla aspoň trochu priblížiť k bežnému životu jej rovesníkov, potrebuje pomoc.

Keď sa Alicka narodila, bola hypotonická a malá tu smolu, že jej telíčko veľmi zle zareagovalo na očkovanie. Po podaní vakcíny prestala dýchať, následkom čoho bola epilepsia a poškodenie mozgu. Dievčatko spočiatku veľmi optimistické vyhliadky do budúcnosti nemalo. "Pôvodná prognóza bola, že sa nenaučí sedieť, chodiť, rozprávať, sama jesť," spomína si na slová lekárov mamička Ľubica.

Alicka však zlé prognózy vyvrátila a každý deň teší rodičov novými pokrokmi. Dnes má 5 a pol roka a síce nerozpráva, no naučila sa chodiť. Problémy jej ale ešte stále robia schody, nevie skákať, utekať ani sama sa obliecť. Starosti s tým, že nedokáže robiť to, čo jej rovesníci, na sebe poznať nedáva. "Je veľmi spoločenská, rada sa stretáva s ľuďmi a má rada spoločnosť detí. Veľmi rada chodí do škôlky," prezradila o dcérke Ľubica.

Šikovná Alicka neustále prekvapuje.
Zobraziť galériu (2)
Šikovná Alicka neustále prekvapuje.  (Zdroj: archív Ľ. M.)

Absolvovala už množstvo rehabilitačných pobytov a taktiež chodí na hipoterapiu a plávať. Rehabilitácie jej veľmi prospievajú, no na to, aby sa mohla naháňať a poklábosiť s kamarátmi, potrebuje ďalšie. Počas pobytu by mohla vyskúšať aj hyperbarickú komoru, ktorá by jej pomohla s rozvojom reči. "Je ťažké byť nehovoriaci v svete hovoriacich," zúfa mamina. Posunkovú reč síce ovláda, no má problémy s motorikou.

Alickiny rodičia zázraky nečakajú, no tešia sa z každého pokroku, ktoré im rehabilitačné pobyty prinášajú. Sú však veľmi finančne náročné a na to, aby sa ich dievčatko mohlo začleniť do života bežných detí, potrebujú aj pomoc druhých. Ak vás Alickin príbeh oslovil a rozhodli ste sa jej pomôcť, neváhajte kontaktovať jej rodičov.

Kontakt na Alickinu maminu:

Ľubica Martináková

tel.č.: 0908 710 807

e-mail: alica.martinakova@gmail.com

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu