Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dojemný príbeh nerozlučných bratov: Max a Alex zvládnu aj nezvládnuteľné!

Medzi dvojičkami je silné puto Zobraziť galériu (3)
Medzi dvojičkami je silné puto (Zdroj: archív D. H.)

BRATISLAVA - "Chcem na vlastných nohách stáť!" pospevujú si každý deň dvaja nerozluční bratia Max a Alex, ktorým život do vienka nadelil ťažké ochorenie. Detská mozgová obrna (DMO) im strpčuje bežné dni už od narodenia, no smelí chlapci to nevzdávajú a bojujú za lepší život. Potrebujú však pomoc vás všetkých, ktorým ich osud nie je ľahostajný a chcú sa podieľať na ich posúvaní vpred.

Darina píše o ťažkom životnom boji jej chlapcov:

Dvojčatá Max a Alex majú 6 rokov a narodili sa predčasne v 27. týždni, čo nebol pre nich ten najlepší štart do života a spôsobilo im to krvácanie do mozgu a mnoho ďalších komplikácii a diagnóz. Chlapci bojujú o svoje životy, ich kvalitu a lepšiu budúcnosť. Obaja majú detskú mozgovú obrnu. Max je na tom lepšie a vďakabohu mentálne je úplne v poriadku. Práve preto je smutné pozerať sa na dieťa, ktoré si uvedomuje svoj hendikep, že nemôže, ako jeho rovesníci behať a hrať sa s nimi.

Je strašne húževnatý a šikovný, to ho poháňa ďalej, veľmi chce a skúša aj pre neho nezvládnuteľné. Sme na neho strašne hrdí a dúfame, že vďaka liečbam a terapiám, ktoré navštevujeme sa raz zaradí do života medzi zdravých, lebo on na to má, len to chce veľa cvičenia. Začal chodiť do školy pre nadané deti, kde sa mu snažia všemožne pomáhať.

Max robí veľké pokroky.
Zobraziť galériu (3)
Max robí veľké pokroky.  (Zdroj: archív D. H.)

Druhé slniečko Alexko aj napriek lepšiemu štartu a strašnej bojovnosti sa jeho stav ešte  v nemocnici, kde po narodení pobudol 4 mesiace, skomplikoval a diagnostikovali mu štvorkomorový hydrocefalus, vážne poškodenie zraku a sluchu a v konečnom rade tiež diagnózu DMO. Za svojím bratom zaostáva, no nevzdáva to a tvrdo na sebe pracuje. Táto diagnóza si vyžaduje neustále rehabilitačné cvičenia a celodennú špeciálnu starostlivosť.

Nerozluční bratia Max a Alex.
Zobraziť galériu (3)
Nerozluční bratia Max a Alex.  (Zdroj: archív D. H.)

Vyskúšali sme už mnoho terapií, aby sme chlapcom pomohli. Okrem každodenného cvičenia doma absolvujeme cvičenia v rehabilitačných centrách vo Vojtovom centre v Olomouci, pobytové liečenia v Kováčovej a Čilistove, akupunktúru, rehabilitačné pobyty v Neurorehab v Maďarsku, liečbu v Egypte, mesačnú intenzívnu dennú rehabilitáciu v n.o. Charis, ADELI centrum, kde chlapci robia veľmi dobré pokroky. Zlepšuje sa im držanie tela, vnímanie a u Maximiliána začína chôdza. Tieto terapie sa musia opakovať a náklady na ne sú privysoké. Bez vašej pomoci to už nezvládneme a ak nám pomôžete nazbierať peniaze na rehabilitáciu a terapie pomôžete nám posunúť sa o krok v pred.

Ak vás oslovil príbeh bojovných dvojičiek Max a Alexa, neváhajte kontaktovať ich mamičku. Za každú pomoc vám bude zo srdca vďačná.

Kontakt na maminu Maxa a Alexa

Denisa Hrbanová

e-mail: denisa.hrban@gmail.com

tel.č.: 0905 447 766

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu