Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Srdcervúci príbeh ťažko chorej Simonky (1): Za rok absolvovala 9 operácií!

Simonka bojuje zo všetkých síl Zobraziť galériu (3)
Simonka bojuje zo všetkých síl (Zdroj: archív B. K.)

PIEŠŤANY - Len 13-mesačná Simonka z Piešťan si toho prežila toľko, čo by ťažko niesol aj dospelý človek. Už v prvý deň, kedy uzrela svetlo sveta, musela pod chirurgický nôž a kolotoč operácií sa s ňou vezie dodnes. Narodila sa s ťažkou diagnózou - atherzia pažeráka a problémy má aj so srdiečkom a cievami. Rodičia sa snažia dcérke dopriať všetko, čo potrebuje, no financie im na to už nestačia. Rozhodli sa preto požiadať o pomoc.

(Píše Simonkina mamička)

Narodila sa nám tretia dcérka Simonka, bohužiaľ s ťažkými diagnózami. Najhoršia je atherzia pažeráka (nedorástol a nespojil sa so žalúdkom), s ktorou bojujeme už od narodenia, čo je vyše roka. Simonka už bola viackrát operovaná a čaká ju ešte minimálne jedna veľmi ťažká operácia, ktorá sa týka spojenia žalúdka s pažerákom. Simonka má ešte problémy so srdiečkom a cievami, čo sa bude tiež riešiť operačne. Potrebujeme finančné prostriedky na cestovanie do Bratislavy, pobyty v nemocnici, zdravotné pomôcky aj oblečenie. Máme vysoký úver na byt a finančne to nezvládame.

Sme rodina z Piešťan a máme tri malé dcérky. Sandra má 6 rokov, Lea 3 roky a Simonka 13 mesiacov. Simonka sa narodila veľmi ťažko chorá. Počas celého tehotenstva vrátane pôrodu bolo všetko v poriadku, no po pôrode nastali komplikácie. Simonka sa začala dusiť slinami a nikto nevedel, čo sa deje. V Piešťanoch, kde prišla na svet, jej robili rôzne vyšetrenia, pri ktorých sa objavili podozrenia.

Spiaci anjelik.
Zobraziť galériu (3)
Spiaci anjelik.  (Zdroj: archív B. K.)

Doktor mi oznámil, že ju musia previezť na Kramáre a odvtedy bojujeme tam. Hneď prvý aj deň po narodení ju museli operovať, čo bol 7 hodinový zákrok. Potom putovala na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde bola sama bez nás. Mohli sme ju vidieť len cez návštevné hodiny a každý týždeň sme za ňou cestovali z Piešťan.

Prvý mesiac Simonkinho života nastali komplikácie a museli ju opäť operovať. Po tomto zákroku sa jej stav ustálil a do žalúdka jej spravili vývod, aby sme ju mohli kŕmiť. Ďalší jej spravili na ľavej strane krku, kadiaľ jej vytekajú slinky, pretože nemôže prehĺtať. V druhom mesiaci nám ju dali domov a ako-tak sme sa snažili čo najlepšie sa o ňu postarať, no tým, že bola mimo nemocnice, sme museli chodiť na časté kontroly na Kramáre a párkrát sa stalo, že jej zrástol vývod na krku, čo sa muselo zakaždým riešiť operáciou pod narkózou.

Srdcervúci príbeh ťažko chorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív B. K.)

Simonku už operovali asi 7-krát a ešte ju čaká minimálne jeden ďalší zákrok. Okrem toho má problémy aj so srdiečkom a s cievami a mala podozrenia aj na neurologické ochorenie, ktoré sa zatiaľ len rieši. Srdiečko s cievami sa bude musieť tiež pravdepodobne riešiť operačne, ale to až časom. Zatiaľ sa to rieši častými kontrolami a vyšetreniami na Kramároch. Cestujeme do Bratislavy veľmi často a za posledný polrok je to veľmi náročné, pretože máme tri detičky, ktoré vždy cestujú s nami.

Aktualizácia jún 2013 -  Simonke úspešne zoperovali žalúdok

Simonka teraz v máji a júny absolvovala dve operácie, bola 44 dní v nemocnici a bolo to veľmi ťažké obdobie ako pre nás, tak aj pre ňu. Spojili jej pažerák so žalúdkom a učí sa jesť. Mesiac bola v umelom spánku pod silnými liekmi. Teraz absolvujeme kontroly na chirurgickej a kardiologickej ambulancii, asi raz do mesiaca v každej. Musíme dávať veľký pozor, aby Simonka neochorela, teraz má ešte v zlom stave pľúca.

Veľmi by pomohlo, keby sme mohli ísť so Simonkou k moru alebo aspoň do Tatier, kde sú jaskyne a vlhký vzduch. Simonka už nemá vývody ani v žalúdku ani na krku, ale dosť schudla a musí sa naučiť jesť a piť. Ešte je to veľmi ťažké pre nás všetkých a ak by sa nám podarilo zohnať viac finančných prostriedkov, chceli by sme ísť do tých Tatier alebo by nám pomohlo aj prerobenie kúpeľne, keďže sa nám tvoria medzi kachličkami plesne, ktoré môžu Simonke a našim deťom uškodiť.

Muž vynecháva veľmi veľa z roboty a ja som na materskej. Pre Simonku treba tiež veľmi veľa zdravotných pomôcok, na ktoré bohužiaľ nemáme nárok, a keď aj na niečo máme, tak vo veľmi malom množstve, ktoré nám nevystačí ani na týždeň. Potrebujeme striekačky, veľa gázových štvorcov a rôzne čistiace a dezinfekčné prostriedky. Preto sa obraciame na dobrých ľudí, ktorým nie je Simonkin osud ľahostajný a žiadame o pomoc.

Kontaktné údaje na Simonkinu mamičku:

Barbara Krajčírová

Vrbovská cesta 86

921 01 Piešťany

tel. č.: 0918 125 343

e-mail: jablcko741@azet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu