Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poisťovne varujú: Európa nie je v bezpečí pred prírodnými živlami!

Hodnota škôd spôsobených prírodnými živlami na poistených objektoch vzrástla od roku 1980 o 1500 %
Hodnota škôd spôsobených prírodnými živlami na poistených objektoch vzrástla od roku 1980 o 1500 % (Zdroj: SITA/AP)

MNÍCHOV - Hurikán Sandy, ktorý spustošil husto obývanú severovýchodnú časť Spojených štátov, je pre Allianz vážnym signálom. Najväčšia európska poisťovňa predpokladá, že v nasledujúcich rokoch dôjde k rýchlemu rastu škôd spôsobených prírodnými živlami.

"Ako odhalil hurikán Sandy, mnohé viacmiliónové metropoly sú nedostatočne zaštítené proti účinkom silných búrok," v Mníchove to dnes povedal meteorológ Allianzu Markus Stowasser.

V dôsledku klimatických zmien stúpa hladina morí, ale napriek tomu sa stavajú nové obydlia na pobrežiach a v možných záplavových územiach. V súčasnosti už žije na planéte v nízkopoložených oblastiach pri morskom pobreží a v blízkosti veľkých riek viac ako miliarda ľudí. A "ceny nehnuteľností rastú ďalej najmä v Ázii", dodal Stowasser. Expert Allianzu predpovedá, že v Nemecku dôjde v najbližších rokoch k silným búrkam a prílivovým dažďom. Strechy budov a ich fasády by mali byť odolnejšie proti ľadovcu. Osobitne sa požiadavka týka striech s izoláciou proti úniku tepla.

V minulom desaťročí dve najsilnejšie prírodne pohromy spôsobili v krajine škody (pri súčasných cenách) za 13 miliárd eur. V roku 2002 sa vyliala Odra a Labe a v roku 2007 bola ničivou smršť Kyrill. Prírodné katastrofy v Ázii sú 25-krát častejšie než v Európe. Ich dosah môže byť celosvetový, ak poškodia závody, ktoré dodávajú komponenty pre najväčších producentov špičkovej techniky ďaleko v zahraničí.

Americká prognostická spoločnosť Eqecat v službách poisťovní odhaduje, že hurikán Sandy spôsobil škody asi za 50 miliárd USD (39,13 miliardy eur) a poisťovne z nich nahradia asi 20 miliárd USD. Prognóza Allianzu uvádza, že najničivejší hurikán, ktorý môže zasiahnuť New York, narobí škody najviac za bilión USD, ale v roku 2050 môže zničiť v meste a jeho okolí hodnoty za 5 biliónov USD. To je takmer tretina súčasného hrubého domáceho produktu USA. Analytici upozorňujú, že podiel škôd spôsobených vzostupom morskej hladiny v budúcnosti bude prudko rásť.

Hodnota škôd spôsobených prírodnými živlami na poistených objektoch vzrástla od roku 1980 o 1500 %. V minulom desaťročí ničili hodnoty priemerne za 113 miliárd USD ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu