Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Portugalsku vystrájala búrka: Odnášala automobily, strhávala strechy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LISABON - Nezvyčajne prudká búrka v turistickom regióne Algarve na juhu Portugalska si vyžiadala najmenej 13 zranených. Búrka v piatok večer odnášala automobily, vyvracala stromy a strhávala strechy z domov.

Spôsobila tak  miliónové škody, informovala agentúra DPA. Búrka, možno tornádo, spôsobila medzi ľuďmi paniku a zanechávala za sebou spúšť. Traja zranení sú ešte dnes vo vážnom stave. Najhoršie boli zasiahnuté mesta Lagoa a Silves, kde boli ťažko zničené desiatky domov a automobilov. Vietor vyvracal stĺpy elektrického vedenia i stromy. Niektoré cesty boli nezjazdné kvôli záplavám.

List Público informoval, že vietor odniesol aj obytný príves, v ktorom boli dvaja ľudia. Príves sa zastavil až o dva zaparkované automobily. Starosta mesta Silves Rogerio Pinto si sťažoval, že vietor strhol strechu z radnice. Vážne poškodený bol aj miestny kostol a futbalový štadión.

Dnes je počasie v oblasti prívetivejšie a život sa vracia k normálu. Postupne sú obnovované výpadky prúdu, ktoré v noci postihli tisícky ľudí, uistila portugalská energetická spoločnosť EDP. Pomoc regiónu prisľúbila aj portugalská vláda. Portugalský meteorologický inštitút zatiaľ nepotvrdil správy, že sa oblasťou prehnalo tornádo, aj keď tomu vraj mnohé nasvedčuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu