Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Búrka Sandy odstavila 5,5 milióna ľudí od elektrickej energie

Sandy si v Spojených štátoch vyžiadala najmenej 13 obetí na životoch
Sandy si v Spojených štátoch vyžiadala najmenej 13 obetí na životoch (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Búrka Sandy, jedna z najhorších v histórii Spojených štátov, v pondelok v noci (miestneho času) zasiahla východné pobrežie USA. Búrka priniesla výdatné dažde a silný vietor a spôsobila zastavenie dopravy ako aj prezidentskej kampane. Evakuovať museli vyše milión ľudí.

Vietor vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia a na mnohých miestach spôsobil záplavy. Bez elektrickej energie zostalo vyše 5,5 milióna ľudí v 13 štátoch USA. Sandy si v Spojených štátoch vyžiadala najmenej 13 obetí na životoch, Kanada hlási jednu obeť. Celkovo búrka zabila najmenej 80 osôb, z toho 51 na Haiti.

Sandy plnou silou zasiahla aj metropolu New York, ktorého ulice sú zaplavené vodou. V meste odstavili všetku dopravu vrátane metra, ktoré môže byť taktiež zaplavené. Pod vodou sú aj časti Manhattanu. V Univerzitnej nemocnici v New Yorku zlyhal generátor a pacientov museli previezť do iných zariadení. Evakuovať museli aj ešte nedokončenú 90-poschodovú obytnú budovu potom, čo sa pri nej zrútil žeriav. Búrka narobila škody aj v meste Boston, kde trosky zablokovali dôležitý most. Sandy zasiahla ako prvé letovisko Atlantic City v štáte New Jersey, kde spôsobila záplavy.

Národné hurikánové centrum informovalo, že sila vetra dosahuje 129 kilometrov za hodinu. Jedna z najrozsiahlejších búrok zasahuje oblasť od Južnej Karolíny po Kanadu a od Atlantického oceánu po Západnú Virgíniu. Prezident Barack Obama v reakcii na nepriaznivé počasie zrušil svoju plánovanú návštevu Floridy, kde mal v pondelok vystúpiť spoločne s bývalým šéfom Bieleho domu Billom Clintonom. Jeho republikánsky rival Mitt Romney sa zachoval podobne a svoju kampaň v ohrozených štátoch rovnako zastavil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu