Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Frankenstorm kazí prezidentské kampane: Obama aj Romney musia improvizovať

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kandidáti na amerického prezidenta Mitt Romney aj Barack Obama kvôli blížiacemu sa hurikánu Sandy menia naplánovaný priebeh predvolebnej kampane. Obaja zrušili naplánované akcie vo východnom štáte Virgínia. Búrka si už v Karibiku vyžiadala najmenej 57 mŕtvych, z toho 44 v Haiti.

 Desať dní pred oficiálnym volebným dňom 6. novembra je súboj medzi súčasným americkým prezidentom a jeho republikánskym súperom Romneyom podľa prieskumov takmer vyrovnaný. Hurikán teraz pritom ohrozuje nielen hektickú záverečnú fázu kampane. Panujú obavy, že prípadné výpadky prúdu spôsobené hurikánom narušia predčasné hlasovanie, ktoré umožňuje väčšina štátov USA.

Romney, ktorý sobotu trávil na mítingoch na Floride, nakoniec zrušil svoj dnešný plánovaný program v štáte Virginia, ktorá sa pripravuje na príchod hurikánu. Romney sa tam mal zúčastniť niekoľkých predvolebných akcií. Zrušenie jedného stretnutia s voličmi jeho kampaň oznámila už v piatok. Namiesto do Virginie Romney zamieri ďalej na sever do štátu Ohio, kde má na rozdiel od Virginie podľa prieskumov tesný náskok Obama.

Šéf Bieleho domu sa zase kvôli búrke vydá na Floridu už dnes večer, a nie až v pondelok, ako mal v pláne. Jeho predvolebný tím ďalej oznámil zrušenie predvolebnej akcie s exprezidentom Billom Clintonom, plánovanej na pondelok vo Virgínii. Obama tiež zrušil na utorok chystanú predvolebnej zastávku v Colorado Springs v štáte Colorado, ktoré pritom leží v západnej polovici USA.

"Búrku pozorne sledujeme a podnikneme všetky potrebné preventívne opatrenia na zaistenie bezpečnosti našich dobrovoľníkov a štábu," uviedla hovorkyňa Obamovej kampane Len Psakiová. Sobotu Obama strávil kampaňou v štáte New Hampshire na severovýchode USA. Očakáva sa, že Sandy udrie na východné pobrežie USA v pondelok v noci alebo v utorok, a to podľa aktuálnych prognóz medzi štátom Marylend a Novým Anglickom, severovýchodnom kútom Spojených štátov. Zvlášť ohrození sú nízko položené mestá vrátane New Yorku a Alexandrie v štáte Virgínia.

Kým guvernéri v niektorých štátoch v najohrozenejších oblastiach vyhlásili dobrovoľné evakuácie, newyorské úrady zvažujú, že už dnes uzavrú metro. Väčšina ľudí v Karibiku prišla o život pri zosuvoch pôdy a povodniach, ktoré priniesol silný dážď. Na Kube, Jamajke a v Haiti dohromady zomrelo najmenej 57 ľudí, ďalších 12 bolo v sobotu nezvestných.

V USA pôjde o súbeh tropickej a zimnej búrky, ktorá je odborníkmi označovaná za kritický až katastrofický. Očakávajú sa lokálne záplavy s 30 centimetrami zrážok alebo snehová kalamita s 60 centimetrami snehu. V médiách sa už preto hovorí o "superbúrke" alebo "megabúrke" a originálnejším názvom sa stal "Frankenstorm".

Stav ohrozenia bol už vyhlásený v štátoch Maryland, New York, Pensylvánia, Virgínia, Washington a v pobrežných okresoch Severnej Karolíny. V krajnom prípade má byť zasiahnutá až tretina územia USA. Guvernéri východných amerických štátov vyzvali obyvateľstvo, aby sa zásobovalo potravinami, zdrojmi energie a vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu