Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Srdcové miesta Bratislavy zmizli: Hlavné mesto sa za 100 rokov zmenilo

Srdcové miesta Bratislavy zmizli
Srdcové miesta Bratislavy zmizli (Zdroj: ipark)

Ako veľmi sa zmenila Bratislava za posledných 100 rokov, kde zostala nedotknutá a prečo sa tak stalo, ukazuje kniha fotografa Alana Hyžu a spisovateľa Daniela Heviera.

Obrazovú publikáciu Bratislava - včera a dnes, ktorú pripravilo vydavateľstvo Dajama ako prvý titul novej edície Včera a dnes, prezentovali v stredu (18. 2.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej. "Texty sú skôr ilustratívneho charakteru, mali sme šťastie, že sme oslovili Daniela Heviera - majstra pera, ktorý naozaj na veľmi malej ploche vie často vykúzliť také vety a formulácie, o ktorých netreba veľa rozmýšľať," uviedol Daniel Kollár, editor publikácie a riaditeľ vydavateľstva, ktoré sa od roku 2005 venuje vydávaniu kníh s historickou problematikou a s historickými pohľadnicami.

Publikácia prináša práve porovnanie historických pohľadníc so súčasnými fotografiami tých istých lokalít, zároveň ponúka zamyslenie nad vynútenými či nevynútenými zmenami daných miest. Autori predstavujú mesto tak, ako ho videli fotografi a vydavatelia pohľadníc v prvej polovici 20. storočia, a tými istými miestami prechádzajú aj v roku 2014. Súbor 75 historických pohľadníc a 75 súčasných záberov spolu s krátkymi textami apeluje na čitateľa, aby sa zastavil a pouvažoval o prešporskom či bratislavskom genius loci.

"Je to kniha pre tých, ktorí Bratislavu majú v srdci, a dokonca by som povedal, že je to kniha pre skôr narodených Bratislavčanov, ktorí si ešte mnohé malebné zákutia Bratislavy pamätajú a často na ne nostalgicky spomínajú," povedal Kollár. Podľa neho majú súčasníci problém identifikovať sa s "krásavicou na Dunaji" práve pre to, že sa v nej nezachovali jej krásne zákutia. "Vytvárali inú atmosféru, dnes sú nenávratne preč. Srdcové miesta Bratislavy zmizli."

Ďalší knižný počin v rámci novej edície Včera a dnes by sa mal venovať regiónu Vysokých Tatier. "Tiež sa neskutočne zmenili, vyzerali oveľa krajšie pred sto rokmi. V minulosti boli najfotografovanejšie, čo sa týka vydávania pohľadníc. Jednoznačne hrali prím, lebo kto nebol vo Vysokých Tatrách a neposlal odtiaľ pohľadnicu, akoby neexistoval," dodal šéf vydavateľstva, ktoré chce čitateľskej verejnosti predstaviť formou konfrontácie dobových pohľadníc a súčasných záberov aj naše najvýznamnejšie kúpeľné miesta (Piešťany, Trenčianske Teplice, Bardejovské kúpele). V pláne sú tiež mestá Trnava a Košice.

Kniha Bratislava včera a dnes sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu