Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vychádza novela Panter v podzemí izraelského autora Amosa Oza

Vychádza novela Panter v podzemí izraelského autora Amosa Oza
Vychádza novela Panter v podzemí izraelského autora Amosa Oza (Zdroj: slovart)

BRATISLAVA – Román s názvom Panter v podzemí z pera izraelského autora Amosa Oza prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Slovart Saša Petrášová.

Píše sa rok 1947, blížia sa posledné dni britského mandátu v Palestíne. Dvanásťročný Profko sníva o tom, ako hrdinsky padne v boji za vznik Izraela. Spolu s priateľmi založí tajné hnutie odporu s názvom Sloboda alebo smrť, ktoré pomôže vyhnať okupantov. Chlapec sám seba vidí ako pantera, ktorý číha v podzemí na svoju šancu a ticho vyčkáva na príležitosť, aby zaútočil na nenávidených okupantov. Raz v noci poruší zákaz vychádzania a zatkne ho polícia. Profko sa stretne s britským seržantom Dunlopom, ktorý, ako chlapec rýchlo pochopí, je obdivovateľom židovskej kultúry a s Profkom uzavrie tajné spojenectvo. Keď ho kamaráti obvinia zo zrady, Profko sa musí rozhodnúť, či sa naozaj spreneveril svojmu sľubu. 

Amos Oz vo svojej knihe Panter v podzemí dokazuje, že je oprávnene „čakateľom“ na Nobelovu cenu za literatúru. Spisovateľ, ktorý sa v roku 1939 narodil v Jeruzaleme, je jedným z najprekladanejších izraelských autorov. V slovenčine vyšli jeho romány Poznať ženu (1995) a Čierna skrinka (Slovart 2011), medzi jeho slávne romány patrí aj Príbeh o láske a tme (2003). Popri mnohých iných oceneniach získal minulý rok aj Cenu Franza Kafku.   

Podľa novely Panter v podzemí nakrútil v roku 2007 americký režisér Lynn Roth film The Little Trailor v hlavnej úlohe s Idom Portom a Alfredom Molinom. Knihu preložila Katarína Karovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu