Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Osudové elektrošoky

Osudové elektrošoky
Osudové elektrošoky (Zdroj: Knižná revue)

Adžatašatru Braltodžas Patel je také zložité spojenie, že si vynucuje pozorné prečítanie. Vyzerá ako šifrovaný jazykolam, človek si ho o to lepšie zapamätá. Čo je fajn, lebo autor Romain Puértolas takto nazval hlavnú postavu vtipného pikareskného románu Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA (Fortuna Libri, preklad D. Krásna). Tým akoby hneď aj upozorňoval, že na postavu jeho románového debutu sa len tak ľahko nezabudne - veru, veď vychádza v 30 jazykoch...

knihe Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA priletí Ind Adžatašatru do Paríža, aby si kúpil v Ikei posteľ s klincami. Je fakír, tak sa nečudujme. No, pravdu povediac, mierne divné sú tie vonkajšie okolnosti: prečo letel z Radžastanu až do Paríža?, vyrába Ikea posteľ s klincami? a prečo uviazne v skrini, keď išiel kupovať posteľ? Presne takto sa začína rozprávanie a presne takéto vyjasňujúce otázky stupňujú v čitateľovi očakávanie humoru. Ten naplno vykvitne v pestrých dejových situáciách, opisoch a plasticky stvárnených postavách. Okrem toho má humor aj jazykový rozmer, spôsobuje ho najmä chybná výslovnosť v rôznych jazykoch a evokačné slovné hračky (podľa prekladu však súdim, že sa to z francúzštiny dá pretlmočiť v humornom duchu dosť ťažko). Zdrojom humoru je teda všeobecne, ako v správnej groteske, séria zamýšľaných i spontánnych nedorozumení, ktoré sa postupne odvíjajú na ceste z Francúzska do ďalších štátov. A bizarná postava neraz použije aj bizarné dopravné prostriedky, mihne sa medzi nimi napríklad montgolfiéra. Takisto ako postretá rôzne postavy, napríklad aj herečku Sophie Marsovú.

Fúzatý fakír je softverziou filmového Borata. Je vlastne podvodník a nedobrovoľný dobrodruh, ktorému zhoda náhod zmení život a ktorý zhodou náhod zmení život iným. Týmto sa dostávame k trochu hlbšiemu posolstvu pikaresknosti: predovšetkým je to vzťahová, povahová a „profesná" premena samého hrdinu (na koho, to nemôžem prezradiť, pointa je pointa). Problémovou témou sa veľmi šikovne vzhľadom k téme celého románu stali utečenci, ilegálni prisťahovalci, obchod s ľuďmi a migračná politika v Európe. Adžatašatru sa takto vezie so Sudáncami v kamióne a ich rozprávanie o biede a hlade na neho zapôsobí ako elektrošok. Elektrošokmi nazýva Ind osudové lekcie na svojej ceste - utŕži ich toľko, aby ho to naučilo žiť inak a aby sa čitateľ na nich pozabával toľko, aby napokon zvážnel v zamyslení.

Romain Puértolas napísal moderný ľudový humorný román, ktorý je na smiech, no nielen. Prostredníctvom humoru uchopil aj problémové fenomény globálnej súčasnosti. Humor je viacvrstvový a siaha priamo aj na dizajn knihy: predsádky sú v ikeáckych farbách, žltá a modrá. Kniha má vo výbave dve textikné záložky. Hádajte akej farby? Jednou som si zaznačil nasledovné: „Jedna tabletka Adžatašatrua je viac než všetky antidepresíva sveta.“ Pamätajte, že táto tabletka nemá žiadne vedľajšie účinky!

Radoslav Matejov

Info o nových knihách nájdete v Knižnej revue 2 (22. január).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu