Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chlapče, nechceš si užiť?

Knižné novinky Zobraziť galériu (8)
Knižné novinky (Zdroj: Ikar)

„Chlapče, nechceš si užiť? Zaučím ťa,“ prihovorila sa prostitútka mladíkovi, čo bezcieľne blúdil po Krížnej ulici. Blonďavý chlapec zastal a pozrel sa jej do očí, ale žena uhla pohľadom. Štíhly mladík si ju premeral od hlavy po päty a došlo mu jej ľúto. Videl pred sebou živú mŕtvolu, ktorá by za pár drobných bola schopná spraviť čokoľvek. Aj toto je obraz bratislavských ulíc, ako ich opisuje Michal Čierny v trilery Prípad Sabotér. Pozrite si aj ďalšie knižné novinky.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Citadela (Kate Mossová)
Magické dobrodružstvo z okolia francúzskeho Carcassone. Ak ste fanúšikom vzrušujúcich, dobrodružných príbehov o odvahe, osude a zrade, ktoré sa odohrávali v minulosti i prítomnosti, toto je ideálny tip. V Citadele sa prelínajú dve časové línie – 4.storočie a obdobie druhej svetovej vojny. Príbeh, ktorý vystavala Kate Mossová vás vtiahne a drží na stovkách strán – je veru poriadne hrubý. Autorka má zvláštny talent na vytváranie živých akčných scén – striekajúca krv, zhmotnená panika, bitky. Pri čítaní Citadely si navyše uvedomujete, že na minulosti naozaj záleží, aj keď v nej už nežijeme...

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Poirotove Vianoce (Agatha Christie)
Klasická detektívka z pera anglickej kráľovnej tohto žánru – urobte si radosť, hodí sa pod vianočný stromčekJ Teda príbehom až tak nie – multimilionár Simeon Lee pozval do svojho sídla na Štedrý večer všetkých príbuzných. Bolo to nečakané, mnohým sa ani nechcelo prísť – predsa len vzťahy neboli najvrúcnejšie. Pokus o rodinné stretnutie sa však skončí tragicky práve pre tyranského patriarchu: Simeona nájdu ležať na zemi vo veľkej kaluži krvi. Ktosi mu podrezal hrdlo. A nastupuje slávny Hercule Poirot, ktorý má sizyfovskú úlohu – všetci príbuzní mali totiž dobrý dôvod na to, aby starého tyrana nenávideli...a zavraždili.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Moje sladké šestnáste storočie (Rachel Harrisová)
Cat má o pár dní osláviť svoje sladké šestnáste narodeniny. Avšak to posledné, čo si praje, je extravagantná narodeninová oslava organizovaná jej temperamentnou nevlastnou matkou. Aspoň malou útechou je pre ňu plánovaný rodinný výlet do magickej Florencie. A keď ju pri prehliadke tohto úžasného mesta zavedie zvedavosť do cigánskeho stanu, ocitne sa priamo… v renesančnej Florencii.  Splnilo sa jej niečo, o čom snívame mnohí: vrátiť sa v čase a do miest, kde sa pohybovali najväčší umelci Európy. Autorka dokázala majstrovsky skombinovať 16. a 21.storočie do pútavého príbehu plného romantiky.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Liečiteľ (Antti Tuomainen)
Tuomainen tak trochu narúša stereotypnú predstavu o severských detektívkach. Vynikajúco prepojil krimi s apokalyptickým trilerom a výsledok je viac než uspokojivý. „Dokonale vypointovaný román, strhujúci až do poslednej stránky,“ napísal Pohjolan Sanomat. Liečiteľ je príbeh z Helsínk v neďalekej budúcnosti, ktoré sa v dôsledku klimatických zmien stávajú apokalyptickým mestom. Často vypadáva elektrina, obyvatelia trpia nedostatkom pitnej vody, kriminalita narástla do takých rozmerov, že polícia vyšetruje iba najzávažnejšie zločiny. V meste navyše vyčíňa sériový vrah, známy pod prezývkou Liečiteľ.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Prípad sabotér (Michal Čierny)
M.Čierny zaujal už prvou knihou Prípad Vendéta. Teraz opäť ponúkol výborný krimitriler z Bratislavy. Denis je obyčajný chalan, na ktorého sú rodičia hrdí a vidia sa v ňom, no on má sny, ktoré začne napĺňať nie práve najšťastnejšou cestou: stane sa z neho nielen feťák, ale aj díler. Tovar berie od skupiny „maskáčových“, ktorá mala najrozsiahlejšiu distribúciu v Bratislave. Prípad Sabotér je obrazom bratislavského podsvetia, temných uličiek a zasmradených zákutí. Z príbehu cítite zúfalstvo drogovo závislých, neľudskosť dílerov aj zvrátenosť vzťahov, ktoré sú poznačené drogami.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)
Niečo požičané (Emily Griffinová)
Existuje viktoriánska povera, podľa ktorej má mať nevesta niečo požičané od svojej najlepšej kamarátky, samozrejme pre šťastie. Iróniou príbehu Niečo požičané je, že kamarátka si niečo požičala od nevesty – rovno jej snúbenca. Napohľad bežná zápletka, no výborne spracovaná – knihu následne sfilmovali a dostala sa aj na divadelné dosky na Broadwayi. Autorka vytvorila príťažlivý  a inteligentný príbeh, ktorý je nielen o banálnom ľudskom zlyhaní medzi dvoma priateľmi a priateľkami, ale aj o tlaku spoločenskej mienky na život slobodných tridsiatničiek a ich nenaplnenej spoločenskej role. Vtipné a milé rozprávanie s neuveriteľným koncom, takže ak máte chuť na trochu romantiky a pohody v mäkkom kresle, nech sa páči :-).
Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Pamätníky a pomníky (Ján Lacika)
Od Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle až po raritné pamätníky ako je Nultý kilometer v Bratislave, Stred Európy nad Kremnickými Baňami, či bratislavské postavičky Čumil, Napoleon, Schöner Náci. Kniha Pamätníky a pomníky z edície Kultúrne Krásy Slovenska je nielen prehľadom najvýznamnejších architektonických diel a skulptúr, ale sa snaží podať aj obraz osobností a udalostí, ktoré významným spôsobom zasiahli do slovenských dejín. Zároveň je tak trochu prechádzkou v čase a jej cieľom je poskytnúť čitateľovi predstavu o oslavnom či pietnom fenoméne na Slovensku.

Milan Buno, knižný publicista

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu