Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Súd už eviduje odvolanie novinára Nicholsona

Tom Nicholson
Tom Nicholson

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava 1 už zaevidoval odvolanie kanadsko-slovenského novinára Toma Nicholsona voči rozhodnutiu - predbežnému opatreniu tohto nižšieho súdu, ktorý mu zakázal koncom januára vydanie knihy v kauze Gorila.

Nicholson je v tomto prípade odporcom v prvom rade a vydavateľstvo denníka Sme a iných médií - Petit Press - je voči žalobe spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka odporcom v druhom rade.

"Odvolanie odporcu v prvom rade bolo OS Bratislava 1 doručené dňa 15. marca. V zmysle procesných úkonov súd zašle podané odvolanie na vedomie ostatným účastníkom. Následne môže predložiť podané odvolania spolu s celým spisovým materiálom odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave na rozhodnutie," odpovedal dnes na otázku hovorca KS Pavol Adamčiak.

Odvolanie vydavateľstva bolo doručené na nižší súd 21. februára. Podľa rozhodnutia sudcu OS I z konca januára odporca v prvom rade (novinár Nicholson - pozn.) je povinný zdržať sa vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie na základe obsahu, ktorý je uvedený v prílohe tohto uznesenia, alebo ktorá obsahuje alebo bude obsahovať takéto informácie v písomnej, zvukovej alebo zvukovoobrazovej forme, či už prostredníctvom vydavateľa, inej osoby, vlastným nákladom alebo zverejnením akýmkoľvek iným spôsobom.

Ďalej prekladu takejto knihy do iného jazyka, zverejňovania úryvkov z nej, akéhokoľvek konania smerujúceho k jej vydaniu, zverejneniu alebo inému šíreniu, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej. Návrh na predbežné opatrenie podal spolumajiteľ spoločnosti Penta Haščák.

Odporca v druhom rade (vydavateľstvo Petit Press) je povinný zdržať sa akéhokoľvek konania voči akejkoľvek tretej osobe, okrem právneho zástupcu poskytujúceho odporcovi v druhom rade právne služby v tejto veci alebo v súvislosti s ňou, ktorým by priamo alebo nepriamo sprístupňoval informácie, ktoré by boli úplne alebo čiastočne totožné s obsahom uvedeným v prílohe tohto uznesenia, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej.

Paradoxne však expolicajt Zoltán Varga s podobnou žalobou na Okresnom súde Bratislava I v prípade vydania knihy neuspel. V jeho prípade rozhodoval nie sudca, ale iná sudkyňa tohto nižšieho súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu