Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lipšic potvrdil spojenie Penty a Kočnera: Jej banka údajne kryla podozrivé prevody z Malty!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Tohtoročná kontrola v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta, opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Namočený v nich má byť aj kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. O jeho prepojení na finančnú skupinu Topky informovali ešte pred voľbami.

Finančná polícia zaznamenala dva prípady, kedy súkromná banka nenahlásila podozrivé prevody peňazí v celkovej hodnote zhruba sedem miliónov eur. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) by mohli byť zistené nedostatky dostatočným dôvodom na odňatie jej bankovej licencie.

Do vyšetrovania prípadu však zasiahla Generálna prokuratúra (GP) SR. Po tom, ako sa na ňu 27. marca obrátila Privatbanka s trestným oznámením na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, sa už na ďalší deň spustila mimoriadna kontrola.

"GP v režime mimoriadnej situácie si vyžiadala od policajných jednotiek všetky dokumenty týkajúce sa nielen ukončenej, ale aj prebiehajúcej kontroly a začala spôsobom, ktorý som ja zatiaľ nezažil, urgovať okamžite všetkých zainteresovaných vedúcich pracovníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite, aby okamžite odstúpili všetky dokumenty a všetky kópie previerok vo vzťahu k Privatbanke vrátane prebiehajúcej kontroly. Neviem, či cieľom bolo zastrašiť kontrolórov a finančnú políciu, alebo pomáhať osobám, ktoré sú podozrivé, že perú špinavé peniaze," informoval dnes dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Poznamenal pritom, že ide o neštandardný prípad, keďže bežne GP koná v takýchto prípadoch najskôr týždeň po oznámení, nie hneď ďalší deň.

Predbežné zistenia polície odhalili dva prípady, ktoré mali charakter podozrivých operácií. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky.

"Poviem svoj osobný názor. Keďže pôjde o druhé porušenie zákona o praní špinavých peňazí, je to možný dôvod na odňatie bankovej licencie Privatbanke. Určite by som v takom prípade zvažoval podnet Národnej banke Slovenska," komentoval zistenia finančnej polície Lipšic.

Podľa informácií denníka SME v jednom z prípadov malo ísť o prevod peňazí z maltskej banky na účet mediálne známeho podnikateľa Mariána Kočnera v Privatbanke. Na prevod peňazí pritom mala upozorniť aj finančná polícia Malty, ktorá ho považovala tiež za podozrivý. "Žiadna finančná polícia ma nekontaktovala. Počujem o tom prvýkrát a nebudem to komentovať," reagoval na tieto informácie pre web Aktuálne.sk podnikateľ. Zaujímavé pritom je, že ešte pred voľbamy Topky informovali o prepojení finančnej skupiny na kontroverzného podnikateľa cez rodinné väzby. Jeho zať totiž pracuje ako riaidteľ maltskej pobočby jednej z  dcérskych spoločností Fortuny, v ktorej má Penta väčšinový podiel. Nayvše v tejto firme pracovala aj Kočnerova dcéra, žijúca na Malte.

Lipšic podľa vlastných slov po výmene vlády plánuje pozorne sledovať, ako bude prípad vyšetrovať rezort pod vedením jeho nástupcu Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Zatiaľ som sa dozvedel, že bude skôr tendencia tíško volať do hory, tak uvidíme, ako tíško sa bude volať do Privatbanky. Myslím si, že dôležité budú skutky, nie verbálne deklarácie," poznamenal Lipšic.

Polícia sa do Privatbanky s kontrolou vrátila krátko po tom, ako šéf rezortu vnútra vo februári informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí zistených pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách. Privatbanka sa vtedy bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.
 

Podá Privatbanka trestné oznámenie na Lipšica?
 

Privatbanka vníma dnešnú tlačovú besedu ministra vnútra Daniela Lipšica o zistení dvoch ďalších podozrivých transakcií počas finančnej kontroly ako hrubý útok voči Privatbanke. „Sme presvedčení, že pán Lipšic konal na základe neúplných, dezinterpretovaných a chybných záverov,“ uviedol riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík. Kategoricky odmietajú závery druhej kontroly finančnej polície v ich banke, a rovnako ako v prvom prípade kontroly považujú postup za šikanózny. Voči výsledkom prvej kontroly už podali správnu žalobu a sú presvedčení, že súd jej výsledky zruší.

Ševčík sa ohradil proti tomu, že Lipšic zvolal tlačovú besedu, aj keď kontrola sa ešte neskončila a Privatbanka až dnes dostala oboznámenie s kontrolnými zisteniami, ku ktorým sa môžu do piatich dní vyjadriť. „Privatbanka so závermi tejto kontroly dôrazne nesúhlasí,“ dodal Ševčík. Pripomenul, že nárok na návrh odobrať banke licenciu by na vnútre získali až po správnom konaní. Po vyjadrení k záverom kontroly a v prípade udelenia sankcie môže banka ešte podať rozklad a v prípade jeho zamietnutia žalobu na súd. Až potom by pripadal do úvahy spomínaný návrh. „Je to proces, ktorý by trval niekoľko mesiacov až rokov. Preto informovanie pána Lipšica je predčasné a hraničiace so šírením poplašnej správy,“ dodal.

Privatbanka už podala trestné oznámenie vo veci pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Teraz zvažuje, že trestné oznámenie bude konkretizovať alebo ho rozšíri.

 

PROKURATÚRA: Vyhlásenie ministra LIpšica komentovať nebudeme

Generálna prokuratúra SR (GP) nebude komentovať dnešné vyhlásenia ministra vnútra Daniela Lipšica, že GP nezvyčajne zasiahla do vyšetrovania prípadu podozrenia z neobvyklých transakcií v Privatbanke.

Prokuratúra sa nechcela k detailom vyjadrovať, potvrdila však že bolo podané tresne oznámenie ešte 27.marca. "Prokurátor GP SR prijal trestné oznámenie a po posúdení jeho obsahu rozhodol o doplnení trestného oznámenia. Doplnenie trestného oznámenia vykonal prokurátor žiadosťou o súčinnosť z 28. marca, ktorú adresoval ÚBOK PPZ. V žiadosti prokurátor neurčil lehotu na vykonanie súčinnosti. ÚBOK PPZ poskytol súčinnosť 30. marca predložením rozsiahleho spisového materiálu. GP SR preto vyzdvihuje rýchlosť a úplnosť poskytnutia vyžiadaných listín. Postup prokurátora GP SR je v súlade s Trestným poriadkom a štandardný," uvádza sa v stanovisku GP ktorú dnes poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

"Kópie listín vyžiadal prokurátor preto, aby preveril podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Trestné oznámenie Privatbanky sa netýka finančnej kontroly, ktorú vykonáva finančná polícia v tejto banke. Kontrola finančných operácií je plne v režime Spravodajskej jednotky finančnej polície ÚBOK PPZ (finančná polícia) a prokuratúra do týchto procesov nikdy nezasahovala, nezasahuje a zasahovať nebude. Kontrola môže v banke pokračovať plynule. Prípadné neobvyklé bankové operácie musí vysvetliť banka a dotknutí klienti banky," uvádza sa na záver stanoviska.

 

NBS neeviduje podnet na Privatbanku, ktorý by bol dôvodom na odňatie povolenia

Národná banka Slovenska (NBS) neeviduje podnet od finančnej polície o zistených nedostatkoch z tohoročnej kontroly finančnej polície, ktoré by mali byť dôvodom na odňatie bankového povolenia Privatbanky. "Na rozdiel od predchádzajúcej kontroly na tohoročnej kontrole NBS neparticipovala," uviedla vedúca tlačového a edičného oddelenia centrálnej banky Jana Kováčová.

Privatbanka je podľa Kováčovej dohliadaným subjektom NBS, ktorý podlieha výkonu dohľadu centrálnej banky, pričom pri plnení a dodržiavaní povinností podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti vykonáva kontrolu aj finančná spravodajská jednotka.
"Národná banka Slovenska disponuje v prípade zistenia porušení právnych predpisov viacerými sankčnými nástrojmi, ktoré aplikuje s ohľadom na závažnosť, rozsah, dĺžku trvania, ako aj následky zistených nedostatkov. Sankcia vo forme odobratia povolenia sa aplikuje, ak sú splnené stanovené podmienky v zákone o bankách," dodala Kováčová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu