Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Piatkový gorilí protest by mal byť pokojný a bez pochodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Piatková sviečková manifestácia v Bratislave, ktorú organizuje Občianske hnutie protest Gorila, by sa mala niesť v pokojnej atmosfére, nepočíta sa ani s protestným pochodom.

"Program bude úplne jednoduchý, prečíta sa niekoľko prejavov, ľudia zapália sviečky, zaspieva sa hymna a rozíde sa to, nebude žiadny pochod," povedal Peter Pčolinský, jeden z organizátorov protestov Gorila. Verejné zhromaždenie s názvom "Výročie sviečkovej manifestácie" sa začne o 18:00 na Námestí SNP. "Organizátori ohlásili tisíc ľudí," tvrdí hovorca bratislavského Starého Mesta Tomáš Halán. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na akcii zatiaľ potvrdilo viac než 400 ľudí.

Občianske hnutie protest Gorila založili ľudia združení okolo Pčolinského, aby aj po voľbách mohli naďalej poukazovať na korupciu. Pčolinský zdôrazňuje, že stále trvajú na svojich požiadavkách. Žiadajú zúženie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR len na hlasovanie a výroky v parlamente, prijatie protikorupčných opatrení minimálne v rozsahu Protikorupčného minima 2012 a sfunkčnenie inštitútu referenda. Organizátori protestov zároveň zbierajú podpisy pod dve petície. Prvou sa chcú so svojimi požiadavkami obrátiť na poslancov NR SR, v druhej žiadajú prezidenta o referendum s otázkami z prvej petície.

Na poslednom proteste 9. marca sa zúčastnilo viac než tisíc ľudí. Po tom, ako sa demonštrujúci odklonili od ohlásenej trasy pochodu a niekoľkokrát neuposlúchli výzvy polície, aby sa rozišli, polícia zakročila a proti protestujúcim použila donucovacie prostriedky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu