Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gorila: Protestujúci chcú aj hlavu Štefana Harabina

Protest Gorila
Protest Gorila

BRATISLAVA – Organizátori protestu Gorila žiadajú odstúpenie Štefana Harabina z funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, pretože je morálne zdiskreditovaný a "doposiaľ nevysvetlil svoje vzťahy s hlavou albánskej drogovej mafie a ktorý reprezentuje nedôveryhodnú justíciu".

Ďalšie nové požiadavky demonštrujúcich proti Gorile na dnešnej tlačovej besede predstavila hovorkyňa protestu Alena Krempaská. Protestujúci ďalej žiadajú okamžité vymenovanie generálneho prokurátora do svojej funkcie.

Krempaská zopakovala aj požiadavky, ktoré sú známe už od tohtotýždňového protestu v Banskej Bystrici. Štyri základné požiadavky demonštrujúcich občanov voči politikom podľa organizátorov sú: zmena volebného systému, tak aby umožňoval vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi, sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie ako sú referendá na lokálnej, regionálnej aj celoštátnej úrovni, zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov Národnej rady SR a dôsledné vyšetrenie všetkých podozrení, ktorý vyplývajú zo spisu Gorila, a vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.
Protestujúci stále trvajú na tom, aby odstúpili všetci politici zo spisu Gorila a aby boli odstránené z kandidátok všetkých strán osoby, ktoré sú podozrivé, že rozkladali demokratické zriadenie SR činnosťami opísanými v Gorile.

Návrhy nevymysleli organizátori sami. "Ozvali sa nám tisícky ľudí aj s mnohými konštruktívnymi návrhmi," povedala Krempaská. Svoje požiadavky podľa jej slov konzultovali aj s mnohými odborníkmi, pre ktorých organizátori pripravujú okrúhle stoly. "Dúfame, že pomocou okrúhlych stolov sa táto téma posunie vyššie," doplnila Krempaská. Usporiadatelia protestov Gorila by boli radi, keby magistrát hlavného mesta poskytol priestory na stretnutia, kde by sa ľudia mohli k požiadavkám vyjadriť. Rovnako sa organizátori obrátili na šéfku RTVS Miloslavu Zemkovú, aby aj ona poskytla priestor pre diskusiu.

Organizátori protestov sa na budúci týždeň chcú stretnúť s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, aby im predniesli požiadavky, ktoré vyplynuli zo série demonštrácií. Žiadosť o stretnutie podľa Krempaskej prijal aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Organizátori zároveň vyzývajú všetky politické strany, aby k ich požiadavkám najneskôr do 17. februára zaujali stanovisko a predstavili svoje riešenia.

Protest Gorila s poradovým číslom tri sa začne dnes o 16:00 opäť na bratislavskom Námestí SNP, demonštrovať by sa malo aj v Poprade. Solidaritu a podporu protestujúcim na Slovensku chcú vyjadriť tiež krajania v írskom Dubline. Svoju účasť na minulotýždňovom bratislavskom proteste na sociálnej sieti potvrdilo viac než 18-tisíc ľudí, do ulíc ich vyšlo viac ako 10-tisíc. Dnes by podľa Facebooku malo demonštrovať približne päťtisíc ľudí. Protestujúci v Bratislave by sa počas celej akcie mali zdržiavať na Námestí SNP, uzavrela dnes Krempaská. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu