Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Penta: Vydanie predbežného opatrenia ku knihe o Gorile nepredstavuje cenzúru

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák

BRATISLAVA - Cieľom predbežného opatrenia, ktorým sudca Okresného súdu Bratislava I ešte minulý týždeň rozhodol, že sa zatiaľ nesmie vydať ani inak šíriť kniha o kauze Gorila pripravovaná novinárom Tomom Nicholsonom, nie je zakázať ľuďom čítanie spisu zverejneného na internete a vytváranie vlastných úsudkov.

Tvrdia to právni zástupcovia spolumajiteľa investičnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka z advokátskej kancelárie Škubla & Partneri, ktorí predbežné opatrenie na súde navrhli.

"Cieľom je zastaviť (zákonnými prostriedkami) protiprávne konanie tých, ktorí sa svojím postavením (mienkotvorným vplyvom) snažia dať tomuto pamfletu punc pravdivosti a legality," vysvetľujú advokáti v stanovisku k niektorým právnym aspektom tzv. kauzy Gorila. Predbežného opatrenie prestavuje podľa nich dočasnú úpravu vzťahov tak, aby kniha neobsahovala tvrdenia, ktoré zasahujú do osobnostných práv Jaroslava Haščáka. Ich pravdivosť totiž nebola preukázaná a podľa právnikov ani preukázaná nebude, "nakoľko ide o lži".

Právo na ochranu osobnosti aj právo na slobodu slova sú podľa nich absolútne práva a žiadne z nich nemá prednosť. Sudca preto v každom konkrétnom prípade musí posúdiť, ktorému z týchto práv prizná ochranu. "Ujma, ktorá by mohla vzniknúť odporcom, je neporovnateľne menšia ako ujma, ktorá by mohla vzniknúť navrhovateľovi, pretože následky zásahov do osobnostných práv sú trvalé a neodstrániteľné," argumentujú advokáti.

Novinár Nicholson podľa nich pri informovaní v kauze Gorila odstraňuje slovíčko "údajne" a tvári sa ako hodnoverný svedok, pričom takým nie je. "Nepravdivé údaje znamenajú vždy neoprávnený zásah do ochrany osobnosti. Hodnotiace úsudky musia tiež vychádzať z pravdivých informácií, inak sú nezákonné," upozorňujú právnici. Ak by voči tomu ich klient nevystúpil, mohla by byť jeho povesť zničená.

Odporcom, ktorí v súčasnosti nemôžu vydať ani inak šíriť knihu o kauze Gorila, nemôže podľa Haščákových právnikov prislúchať ochrana na slobodu slova. "Už zo základných skutočností je zrejmé, že dokument, ktorý má byť podkladom pre knihu, nebol legálne získaný, nemôže byť ďalej šírený, nebola preukázaná pravdivosť tvrdení a akékoľvek závery vychádzajúce z takéhoto podkladu zasahujú do osobnostných práv navrhovateľa," vysvetľujú.

Navyše, na rozdiel od internetu, kde sa spis Gorila pôvodne objavil, je kniha podľa advokátov trvanlivejším médiom, stáva sa súčasťou pamäte národa a povinné výtlačky sú súčasťou knižničného fondu určených inštitúcií. "Aj kvôli tomu bolo opodstatnené vydať predbežné opatrenie v tomto prípade," dodávajú vo svojom stanovisku.

Okresný sudca Branislav Král vo štvrtok 2. februára predbežným opatrením rozhodol, že sa pripravovaná kniha o spise Gorila nesmie vydať. Návrh na predbežné opatrenie podal spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák, ktorý v spise figuruje ako jeden z hlavných aktérov. Nicholsonovi tiež súd prikázal, aby okamžite odovzdal všetky jej verzie. Podľa predbežného opatrenia sa Nicholson musí zdržať vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie nielen v písomnej, ale aj vo zvukovej a obrazovej forme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu