Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Beu a jej dcéru, obete znásilnenia, manžel odvrhol: V MAGNA nemocnici jej pomohli

Kongo, Obeť sexuálneho násilia v MAGNA zdravotníckom centre v Kinshase, KDR.
Kongo, Obeť sexuálneho násilia v MAGNA zdravotníckom centre v Kinshase, KDR. (Zdroj: PR)

Konžská demokratická republika (KDR) má prezývku hlavné mesto sexuálneho násilia. V krajine častých ozbrojených konfliktov je sexuálne násilie používané ako zbraň. Desiatky tisíc žien, dievčat a detí mu čelia doslova každý deň.

MAGNA v rámci svojej misie od roku 2011 pomáha obetiam sexuálneho násilia a aktuálne pôsobí v ôsmich nemocniciach. Jednou z obetí je aj Bea a jej 15 ročná dcéra (mená obetí sú pochopiteľne zmenené).

Bea a jej 15-ročná dcéra žijú v Kinshase, kým manžel v snahe zabezpečiť rodinu, musí zarábať v zahraničí. Neprítomnosť ochrannej ruky pocítili obe. Okolo jednej v noci vtrhli do ich domu traja muži a okradli ich takmer o všetko – prišli o peniaze aj o dôstojnosť. Obe bez milosti znásilnili.

Bea a jej dcéra dostali pomoc. Políciou boli obe referované do MAGNA nemocnice, kde okrem akútneho ošetrenia dostali profylaktickú liečbu proti HIV/ AIDS, hepatitíde, tetanu a taktiež núdzovú antikoncepciu. Následne MAGNA zdravotníci s nimi pracovali v rámci psychosociálnej podpory v individuálnych aj skupinových sedeniach, aby im pomohli sa s traumou vyrovnať.

Okrem doživotnej psychickej ujmy sú obete sexuálneho násilia, v krajinách ako KDR, vystavené aj hrozbe odvrhnutia, aj od najbližšej rodiny. Bolo to tak aj v tomto prípade. Keď Bea informovala o hrôzostrašnom incidente svojho manžela, nezachoval sa ako hlava rodiny a od toho dňa sa im už neozval. V MAGNA nemocnici v rámci psychosociálnej pomoci pomáhame aj v takýchto situáciách. V prípade Bei to vyšlo - po polhodinovom telefonáte napokon presvedčili manžela o tom, čo bolo od začiatku zjavné – manželka s dcérou potrebujú jeho pochopenie a v neposlednom rade aj finančnú pomoc.

Príbeh Beinej dcéry je pre neplnoleté dievčatá v KDR tak smutne typický. Až dve tretiny zo zaznamenaných obetí sexuálneho násilia v MAGNA nemocniciach tvoria dievčatá od 12 do 17 rokov. Mnohé z nich jazvy na duši sprevádzajú zvyšok života. Štát poskytuje zdravotnú a psychologickú podporu v malom. Preto ho nahrádzajú dobrovoľníci a mimovládne organizácie.

Pomôcť ženám, dievčatám a deťom, ktoré sa stali obeťami sexuálneho násilia môžete aj Vy, kúpou balíčka prvej pomoci v našej MAGNA nemocnici.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu