Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nádej pre nakazených vírusom HIV: Lekári majú v rukách tromf, vďaka liečbe rakoviny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BARCELONA - Ako sa zdá, HIV pozitívnym ľuďom svitá na lepšiu budúcnosť. Existencia novej vakcíny potlačila vírus u piatich nakazených. Ďalší výskum by teda mohol zabezpečiť, aby súčasťou života chorých nemuselo byť denné užívanie liekov. Zaujímavosťou je, že vakcína, ktorá tento pokrok spôsobila, sa obvykle používa pri liečbe rakoviny. Tri roky výskumu na klinike venujúcej sa ochoreniu HIV v Barcelone priniesli výsledky.

Liečby sa podrobilo spolu 24 účastníkov, pričom na konci bolo u piatich nemožné vírus nájsť. Šírenie sa zastavilo vďaka ich imunitnému systému. Hlavná vedkyňa Beatriz Motheová tvrdí, že jej tím je na správnej ceste k rozvoju liečby, ktorá by ponúkla inú alternatívu ako je denné užívanie antiretrovitálnych liekov (HAART). Na svete je okolo 18 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV, z toho približne polovica užíva tento liek na spomalenie progresu infekcie. Nevýhodami je, že sú lieky veľmi dráhe a môžu spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky. Pacienti nemôžu zabudnúť na to, že je potrebné ich užívať každý deň počas celého života.

Nádej pre nakazených vírusom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výkonný riaditeľ koalície pre prevenciu proti AIDS Mitchell Warren sa vyjadril, že sa štúdie vykonávali na malom počte ľudí, no výsledky sú aj napriek tomu veľmi zaujímavé a dôležité. Warren ďalej priblížil, že ide o vakcínu, ktorá je určená iba pre ľudí, ktorí vírusom trpia. Nejde o prevenciu tak, ako to je pri vakcínach proti ochoreniam, ako je detská obra, mumps alebo osýpky. Taktiež priznal, že by to bol neskutočný pokrok. "Myšlienka terapeutickej vakcíny, ktorá by mohla poskytnúť priebežnú kontrolu vírusu bez toho, aby si človek musel vziať každý deň tabletku, by bola naozaj obrovským pokrokom."

Britskí vedci prišli so zásadnou metódou pre liečbu HIV: Prítomnosť vírusu zistia do pár minút

Doktorka Mothe a jej tím podali pacientom, ktorým bol vírus HIV nedávno diagnostikovaný, dve očkovacie látky určené na stimuláciu tvorby bielych krviniek, ktoré môžu rozpoznať a zničiť bunky infikované vírusom. Účastníci, ktorí sa stali súčasťou výskumu, nasledujúce tri roky užívali aj naďalej HAART. Po uplynutí tejto doby bola 15 z nich podaná vakcína a liek na rakovinu s názvom romidepsin, ktorý "spláchol" vírus HIV z tkanív.

Nádej pre nakazených vírusom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Desiatim pacientom sa vírus veľmi rýchlo vrátil a opäť sa začal šíriť. Títo pacienti aj po aplikovaní vakcíny pokračovali v užívaní lieku HAART. Ďalších päť pacientov lieky nebralo po dobu niekoľkých týždňov a jeden z nich až sedem mesiacov. Dôležité je aj to, že ľudia minú na lieky proti vírusu miliardy dolárov, čo by sa úspešnými výskumami mohlo vyriešiť a obmedziť.

 

Viac o téme: VýskumZdravieLiekHIV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu