Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kto sú v skutočnosti utečenci? Svedectvo priamo z terénu

MAGNA tím počas zásahu priamo v teréne
MAGNA tím počas zásahu priamo v teréne (Zdroj: (c) Martin Bandžák/MAGNA)

Počas minulého týždňa ošetrili MAGNA zdravotníci niekoľko tisíc ľudí na úteku, najmä žien a detí v tábore v Maďarsku, v blízkosti hraníc so Srbskom. Často sa stretávame s názorom, že utečenci sú najmä ekonomickí migranti, ktorí idú za lepším životom v Európe. Aká je teda pravda – konkrétna skúsenosť humanitárnych pracovníkov z terénu?

Správy z terénu

95 % Sýrčania, 3-4 % z Afganistanu, pár prípadov z Afriky, ktoré sa dajú spočítať na ruke a raritou sú traja Rohingovia z Mjanmarska, ktorí pochádzali z komunity bangladéšskych moslimov.

Ľudia, ktorí utekajú zo Sýrie pred vojnou a Islamským štátom, reagovali na pozitívne správy o prijatí utečencov v Nemecku. Ich cieľovou krajinou je Nemecko a škandinávske krajiny. Tam chcú aj požiadať o azyl. Majú odtiaľ správy a vedia, do čoho idú. Dnes nie je drahé telefonovať cez internet, volajú si s rodinami. Chcú sa pripojiť k svoji blízkym. Mnohí z nich majú dobre vzdelanie a v Sýrii predali všetok majetok, aby mali na cestu.

Za mierom prejdú tisícky kilometrov

Po tak dlhej púti, z ktorej väčšiu časť prejdú pešo alebo sa preplavia v nebezpečných člnoch trpia mnohí utečenci zdravotnými aj psychickými problémami. Najčastejšie sú spôsobené dlhým vyčerpávajúcim pochodom - otlaky, nehojace sa rany na nohách, rezné a tržné rany od konárov a podobne. Sú podchladení, lebo v noci je už len asi 5 stupňov celzia. Deti kašlú. Mnohé trpia respiračnými ochoreniami, horúčkou, sú často dehydrované. Naša šéflekárka je Rakúšanka so špecializáciou na urgentnú medicínu. Často musela zasahovať aj pri vážnejších prípadoch –komplikácie a krvácanie v tehotenstve, či chronické ochorenia - diabetici či onkologickí pacienti na úteku nemali so sebou svoje lieky.

Martin Bandžák

terénny pracovník slovenskej humanitárnej organizácie Magna deti v núdzi

Ľudia stále môžu pomôcť deťom a rodinám prežiť dlhý pochod

Humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi stále organizuje pomoc utečencom. Ľudia môžu pomôcť dvomi spôsobmi:

1.Poslať SMS na číslo 836 (hodnota 5 €) a kúpiť hygienický balíček pre deti a ich rodiny.

2.Prispieť vkladom na účet 2943004292/1100, Tatra Banka alebo online tu a teraz.

- reklamná správa -

Viac o téme: Magna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu