Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Južný Sudán – MAGNA mobilná klinika vyráža do terénu

MAGNA pracovníci Denisa Augustínová a  Predrag Nedeljkovic pri spúšťaní mobilnej kliniky Zobraziť galériu (11)
MAGNA pracovníci Denisa Augustínová a Predrag Nedeljkovic pri spúšťaní mobilnej kliniky (Zdroj: magna.sk)

Najmladší štát na mape sveta sa zároveň radí medzi najchudobnejšie krajiny. Jeho nezávislosť bola vyhlásená v júli 2011 a stal sa tak 194. nezávislým štátom na svete a 54. na africkom kontinente. Krajina o rozlohe Francúzska má len 50 km ciest, žiadne diaľnice a inak úrodná pôda nebola vďaka niekoľkoročným občianskym vojnám vôbec obrábaná.

Neexistujúci zdravotný systém potrebuje vybudovať od základov. Aj napriek zlej východiskovej situácii má vďaka zásobe nerastných surovín veľký potenciál. Momentálne je však do značnej miery závislý na zahraničnej pomoci.

Hustota osídlenia je okrem zopár výnimiek veľmi nízka, čo z hľadiska zdravotníckej starostlivosti prináša problémy so zabezpečením zdravotníckeho personálu, ale aj zdravotných centier a prevozom pacientov. V praxi to znamená akútny nedostatok zdravotníckych služieb a  v niektorých odľahlých komunitách Južného Sudánu dokonca zdravotná starostlivosť vôbec neexistuje.

„90 percent žien v Južnom Sudáne porodí doma v nevyhovujúcich hygienických podmienkach. Úmrtnosť detí je najvyššia na svete. Ľudia trpia nedostatkom pitnej vody, sú tu rozšírené rôzne, už málo vyskytujúce sa  infekčné ochorenia, jedným z najväčších nebezpečenstiev je malária. Majoritná väčšina ľudí je negramotná, čo prináša problémy pri realizácii projektu“, komentuje situáciu Martin Bandžák, výkonný riaditeľ Magna Deti v núdzi.

Darujte matke bezpečný pôrod >>

Projekt na zabezpečenie primárnej zdravotnej starostlivosti pre približne 20 tisíc miestnych obyvateľov sa nachádza v oblasti Terekeka (asi 40km, ktoré ale znamenajú 3 hodiny cesty) od hlavného mesta Juba. Spája niekoľko zdravotných centier a pomocou mobilnej kliniky dokáže zabezpečiť a priniesť zdravotnú starostlivosť do tých najvzdialenejších častí územia. Logisticky projekt predstavuje najväčšiu výzvu, keďže v oblasti neexistujú žiadne cesty, mobilná sieť funguje len v meste a jeho blízkom okolí, počas dažďových období je veľká väčšina územia absolútne nedosiahnuteľná. Problém nastáva aj pri obsadení zdravotného personálu, keďže podmienkou je tzv. 24/7 služba a ubytovanie v stane alebo v tradičnej chatrči v okolí zdravotného centra. MAGNA svojim pacientom zabezpečuje základnú liečebnú starostlivosť, predpôrodnú starostlivosť, liečbu tropických ochorení, najmä malárie, imunizáciu detí, ale aj prevenciu a vzdelávacie aktivity.

Do Južného Sudánu MAGNA na začiatok priviezla aj humanitárnu materiálnu pomoc v objeme 2 ton zdravotníckeho materiálu, predovšetkým liekov a antibiotík, ktorá prispeje k lepšiemu fungovaniu samotného projektu. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov individuálnych a firemných darcov a slovenskej agentúry pre rozvojovú pomoc SlovakAid.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!
Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Kam smerujú Vaše peniaze?

Použitie darov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: www.magna.sk)

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu